Optakt til Niels Fredborgs Æresløb

Niels Fredborgs Æresløb 2015

Tre Olympiske medaljer, tre Verdens Mesterskaber, plads i idrættens Hall of Fame og hele 27 Danske Mesterskaber, så nemt kan man præsentere Aarhus størst idrætspersonlighed nogensinde, Niels Fredborg.

I en alder af 15 år måtte Niels Fredborg, tage sin begynderprøven med aldersdispensation. En prøve han oven i købet satte rekord ved. Allerede året efter vandt han sit første danske mesterskab, ved at besejre Flemming Jensen i sprint, efter et sandt drama på Aarhus Cyklebane. Verdensmesterskabet på 1.000 meter på tid i Amsterdam, 1967, var det første individuelle verdensmesterskab af en aarhusiansk idrætsmand. Derudover er det blevet til deltagelse ved hele 4 Olympiske lege, med Sølv i Mexico 1968, Guld i München 1972 og Bronze i Montreal 1976, alle i favorit disciplinen 1.000 meter på tid. Samme disciplin hvor Niels vandt hele 3 verdensmesterskaber i sin karriere, i Amsterdam 1967, Montevideo 1968 og Leicester 1970. Kun overgået af Thorvald Ellegaard (6x verdensmester) og Alex Rasmussen (4x verdensmester).

Niels Fredborgs Æresløb 2015, er den 6. udgave, og har i de tidligere udgaver haft store vindere, den 4 dobbelt verdensmester Alex Ramussen vandt tilbage i 2005, 6-dagesrytteren Simon Bigum 2011, professionelle Martin Mortensen i 2013, samt lokale Nicklas O. Pedersen i 2012 og 2014 der i år kan tage sin tredje sejr.

Niels’ force var som sagt de korte distancer, som sprint og 1.000 meter på tid, derfor bære aftenens program også præg af korte og eksplosive løb. I de forskellige klasser, fra Elite til B&U, konkurreres der om den endelige sejr i et omnium over 3 afdelinger. Det endelig program samt startlister, kan frit downloades her:
Program Niels Fredborgs Æresløb 2015

Særligt Elite klassen giver anledning til spænding. Her er som sagt, den dobbelte vinder Nicklas O. Pedersen, at finde på startlisten. Nichlas for kamp til stregen af landsholdsrytteren og VM deltagere Daniel Hartvig, samt Frederik Schwartz, Mads Rydicher, Jacob Mørkøv og Martin Frank fra København, det fynske stor talent Anders Lillendal samt en række af lokale ryttere med Team WeBike – C.K. Aarhus’ Eskil Vammen i spidsen.

Udenfor Omniums konkurrencerne, vil alle ryttere fra U11 til Elite, være at finde på banen på samme tid. Når alle rytterne dyster i et kort handikap over 1.000 meter, et såkaldt ”Sydney Handikap”. Sidste løb på programmet, er et parløb over 50 omgange. Et løb der, med 9 par til start, også indbyder til stor spænding, i det startlisten ikke giver et eller to klare favorit par. Men hele fem par med: par nr. 1 Jakob Mørkøv/Frederik Schwartz, par nr. 3 Mads Rydicher/Nichlas Eberhardt, par nr. 4 Martin Frank/Anders Lillendal, par nr. 7 Florian Schneider/Daniel Hartvig og det lokale top par nr. 2 Johannes Ollerup Sall/Nicklas O. Pedersen, der alle kan løbe af med sejren.

Uden for de mange konkurrencer, har Aarhus Cyklebane et nyt og spændende løb på programmet. Faktisk så nyt at der er tale om en Danmarks Premiere, når der skal dystes om ”den længste omgang”. Hvis man aldrig har hørt om denne løbsform, kan man tjekke klippet nedenfor fra den engelske Revolution Serien, vel mødt på Aarhus Cyklebane.