Ballerup SuperArena

Fredag aften åbner DBC dørene i Ballerup Super Arena til årets store internationale parløb, og særligt i år er feltet et de stærkeste og flotteste der nogensinde har været præsenteret i Ballerup.

Med de danske parløbsmesterskaber i benene kan en stor del af rytterne godt begynde at se frem til fredagens store udfordring, 100 km jagten. Et løb der på få år er blevet en moderne klassiker i Ballerup Super Arena. Tidligere var de lange parløbs jagter på og over 100 km, særdeles udbredt på de europæiske vinterbaner. Men stille og roligt gik de lange jagter af mode, og sidste gang vi så en 100 km jagt på dansk grund var i Forum 1989, hvor Danny Clark og Jens Veggerby sejrede. Der skulle gå næsten 23 år, inden der igen blev kørt en parløbs jagt over 100 km. Da Henrik ‘Rico’ Elmgren stod i spidsen for sit sidste 6-dagesløb, valgte han at løbet skulle åbne med en jagt på 100 km. Jagten, der blev vundet af de senere vindere Marc Hester og Iljo Keisse, var en stor publikums succes. Så da de danske parløbs mesterskaber i 2015 skulle afholdes i Odense, valgte DBC at lave det første nytårs stævne med den legendariske 100 km jagt. Jesper Mørkøv og tyske Christian Grasmann sejrede i den første udgave og i fjor var det 7’erne med Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen der var bedst.

Ved begge lejligheder var de mange fremmødte tilskuere vidner til et særdeles medrivende og spektakulært cykelløb, og med årets felt er der ingen grund til at forvente mindre. Kigger man nærmere på det 18 par store felt er det fyldt med lutter verdensstjerner, med et utal af internationale medaljer på palmerasen. Foruden de mange stjerne og Paris-Roubaix vinderen, Niki Terpstra, finder vi to af Aarhus Cyklebanes voksende rytterstab.

Par nr. 1

I par nummer 1 finder vi to vanvittigt stærke danske ryttere i Niklas Larsen og Mathias Krigbaum. Niklas Larsen har nærmeste kunnet gå på vandet hele efteråret og befinder sig øverste på verdensranglisten i pointløb og er samtidigt den førende i Omnium World Cuppen. I fjor brød Larsen igennem, da han blev sat til at køre EM i pointløb, et løb han i overbevisende stil vandt. Den anden halvdel af par nr. 1, Mathias Krigbaum, har kørt væsentlig mere på banen i de unge år. Krigbaum blev junior verdensmester i parløb, og europamester i enkeltstart inden fokus blev på landevejen og en tur omkring Lotto Soudals U23 hold i Belgien. I år har Krigbaum haft en super sæson hos Colo Quick – Cult, og er tilbage på det danske banelandshold. Her har han allerede hentet flere flotte resultater ved efterårets World Cup stævner, og senest en særdeles fornem DM titel i parløb onsdag aften.

Par nr. 2

Fra Østrig har vi nogle gamle kendinge på besøg i de tidligere europamestre i parløb Andreas Graf og Andreas Müller. De to østrigere er faste deltagere ved de europæiske 6-dagesløb, verdens- og europamesterskaber hvor det efterhånden er blevet til en række flotte resultater. I forhold til de moderne 6-dagesløb, mangler de begge noget hurtighed, så de lange jagter som i Ballerup eller det 200 km parløb i Oschelbronn, passer de to rutinerede herre særdeles godt.

Par nr. 3

2017 blev året hvor hele Danmark lærte Julius Johansen at kende, da han vandt ikke ét men hele tre verdens mesterskaber og kørte et fornemt senior EM i omnium direkte på TV2 – sport. I fjor imponerede Julius Johansen stort ved 100 km jagten, hvor flere mente han har banens bedste rytter. I år kommer Johansen igen i noget der kunne ligne om topform, ovenpå onsdagens imponerende sejr ved DM i parløb. DM i parløb blev også løbet hvor et af Danmarks andre store talenter, Frederik Rodenberg, fik comeback oven på en lang skadepause. Rodenberg var i sommers suveræn ved Omniummesterskaberne i Aarhus, men har ikke været i aktion siden EM i Herning i august. Så selvom det længe lignede at det skulle blive til endnu en DM triumf, løb den hurtige Rodenberg tør for kræfter mod slutningen af DM løbet. Under normale omstændigheder ville Johansen og Rodenberg være at nævne som topfavoritter ved nytårs stævnet, men Rodenbergs manglende konkurrenceform kommer til at spille ind i så langt et løb som nytårs stævnet.

Par nr. 7

Ikke et parløb i Danmark uden et favoritpar med 7-tallet på ryggen. Michael Mørkøv, der har om nogen har været synonym med par nr. 7 de sidste 10 år, skal til lejligheden danne par med Paris-Roubaix vinderen Niki Terpstra. Mørkøv er blandt Danmarks mest vinderen 6-dagesryttere med 14 sejre, 2 verdensmesterskaber, OL-sølv i holdløb, etapesejr i Vueltaen samt meget mere. Den anden halvdel af par nr. 7, Niki Terpstra, er primært kendt fra sine flotte resultater i forårs klassikerne, men hvad de fleste ikke ved er at Terpstra også er vokset op på cyklebanen. Som helt ung kørte Terpstra de fleste amatør 6-dagesløb inden det blev til en professionel kontrakt på landevejen.

Par nr. 8

Irske banecykling er i kraftigt fremmarch i disse år, hvor flere af rytterne har kontrakter på den anden side af vandet hos de stærke engelske hold. For få siden kom det store resultat da Martyn Irvine vand det første VM guld på cyklebanen til den grønne ø, og de mange talenter fortsætter med at imponere. Det største navn i disse år er den 25-årige Felix English, der har leveret mange flotte resultater ved de store stævner, og blandt andet vandt World Cuppen i Los Angeles foran danskerne Casper Folsach & Niklas Larsen. Ved den lejlighed kørte han med den noget mere rutinerede Mark Downey, i Ballerup kører English med den unge Marc Potts der i år blev nummer 4 ved EM i scratchløb. De stærke Irer kommer næppe til at vinde i Ballerup, men kommer helt sikkert til at blande sig i fronten.

Par nr. 9

De sorte 9’erne, Marc Hester og Jesper Mørkøv, to veteraner i danske banecykling. Hester, er Danmarks mest rutinerede 6-dages rytter med næsten 100 6-dagesløb på CV’et, sejrede i 100 km jagten tilbage i 2012 hvor han også tog den samlede sejr i 6-dagesløbet. Efter nogle alvorlige skade de seneste år, virker det til at Hester igen er ved at finde formen i år hvor det er blevet til en lang række gode resultater. Jesper Mørkøv sejrede i 100 km jagten for 2 år siden, og vandt en måned senere 6-dagesløbet i Ballerup. Den lange distance passer normalt Mørkøv godt, og viste senest ved DM i parløb at formen er hvor den skal være. Sammen skal Hester og Mørkøv i par nummer 9 altid regnes blandt favoritterne når der køres i Ballerup.

Par nr. 10

To af de unge talenter i dansk cykling er Andreas Stokbro og Andreas Kron. Selvom de kun er hhv. 20 og 18 år, var de to var blandt favoritterne ved onsdagens Danmarksmesterskab, men desværre måtte Stokbro blive hjemme med sygdom. De to har i år været dominerede ved løbene i Ballerup, og selvom de ikke kommer til at løbe med sejren ved 100 km jagten komme de helt sikkert til at skabe ravage i den sjove ende af feltet.

Par nr. 12

Årets bronze vindere ved EM i parløb, Wojciech Pszczolarski og Daniel Staniszewski, er de nye navne i polske bane cykling. Pszczolarski vandt EM i pointløb i 2015 og tog bronze ved VM i Hong Kong akkurat foran danske Niklas Larsen. Foruden EM bronze fra Berlin, er det også blevet til en 3. plads ved World Cuppen i Manchester tidligere på året. De to stærke polske ryttere bliver et spændende bekendtskab i Ballerup, og som et par der sagtens kan stå den lange distance.

Par nr. 13

Aarhus Cyklebane stiller med to af årets bedste ryttere, Aske Vorre og Jeppe Aaskov Pallesen. De to fik onsdag aften debut sammen ved Danmarksmesterskaberne i parløb, og fredag aften bliver indsatsen hævet når det gælder DBCs 100 km jagt. DM forløb ikke uden fejl for de to unge talenter fra Aarhus Cyklebane, der ofte kom på bagkant. Men resultatet var mere end godkendt, og løbet var den perfekte forberedelse til fredagens store udfordring. 

Startliste 100 km jagten

Nr.: Navn:
1 Niklas Larsen
Mathias Krigbaum
2 Andreas Graf (Østrig)
Andreas Müller (Østrig)
3 Frederik Rodenberg
Julius Johansen
4 Oliver Wulff Frederiksen
Matias Malmberg
5 Martin Mollerup
Rasmus Bøgh Wallin
6 Denis Rugovac (Tjekkiet)
Jan Kraus (Tjekkiet)
7 Niki Terpstra (Holland)
Michael Mørkøv
8 Felix English (Irland)
Marc Potts (Irland)
9 Marc Hester
Jesper Mørkøv
10 Andreas Kron
Andreas Stokbro
11 Stephen Bradbury (Storbritannien)
Jacob Mørkøv
12 Wojciech Pszczolarski (Polen)
Daniel Staniszewski (Polen)
13 Aske Vorre
Jeppe Aaskov Pallesen
14 Nicolas Pietrula (Tjekkiet)
Matyás Strupek (Tjekkiet)
15 Nichlas Eberhardt
Frederik Egehus
16 Mathias A. Larsen
Kristian Kaimer Eriksen
17 Anders Fynbo
Alexander Lander
18 Austin Hinson (USA)
Roy Mackay (Storbritannien)

 

Foruden aftenens hovedbegivende køres der også løb for øvrige klasser, herunder Danmarksmesterskaber i parløb for talenterne i U15 og U17. Også her vil der være deltagelse fra Aarhus Cyklebane, hvor Astrid Marie Bjørn Sørensen og Rasmus Perto stiler op i U15 mens Frederik Bjørn Sørensen og Alfred Rasmussen stiller til start i U17 feltet. Fuldt program kan findes på hentes på her på DBCs hjemmeside.