Europamesterskaber Bane
Tyskland for første gang vært for de samlede europæiske banemesterskaberne, når den 8. udgave afvikles på Velodromen i det gamle øst-Berlin.
Der har i rigtigt mange år været afviklet europamesterskaber i diverse discipliner og klasser gennem årene, men det første officielle samlede mesterskab for eliten blev først afholdt i polske Pruszkow i 2010. Men det var først med EM i schweiziske Grenchen, at mesterskaberne brød gennem lydmuren til den bredere offentlighed. Blandt andet takket være live transmission på TV, men primært fordi flere af lande stillede med deres bedste ryttere. Det meget komplekse omskiftlige VM og OL kvalifikations system gør nemlig, at er der mange point på spil ved EM, og dermed kan de store nationer ikke tillade sig at blive væk. Derudover har klogt nok valgt at placere de europæiske mesterskaber, i starten af vinterbanesæsonen, lige før det første 6-dagesløb og starten på bane world cuppen. Dermed sikre man sig fra UECs side, at mesterskaberne passer ind i det overordnede program.
Historisk set har europamesterskaberne været ned prioriteret i forhold til så mange andre konkurrencer, men det er ved at vende. De seneste to års mesterskaber i Grenchen og Paris er blevet kørt med et højt niveau, og årets mesterskab i Berlin bliver ingen undtagelse.
Tyskerne har lagt sig i selen for at skabe et fantastisk arrangement, på en af verdens bedste cyklebanerne, velodromen i Berlin. En bane der i år har fået en helt ny træbelægning til 1,6 millioner euro, for at stå klar til årets mesterskaberne. Tyskerne stiller også med et stærkt hold, hvor ambitionerne er helt i top især hos sprinterne. Det er dog kun tyskerne, som stiller med et stærkt hold. Et hurtigt glimt på startlisterne hos damerne og herrerne, så minder det mest af alt om verdensmesterskab. Alle de store lande stiller i deres stærkeste formationerne, om formen så også er i orden får vi først at se fra onsdag af.
Onsdag – dag 1
Onsdag er indledende konkurrence dag før den officielle start, og selvom der er køres kvalifikation i to konkurrence er det med stor spænding med danske briller. Det er nemlig onsdag det afgøres om Danmark har muligheden for at kører med om medaljerne i holdløbet. Danmark stiller med de to junior VM sølvindere Julius Johansen og Kristian Kaimer, Niklas Larsen, Casper P. Pedersen og Casper Folsach. På papiret et stærkt hold, men ser man på de øvrige nationerne, kommer bliver der ingen fribilletter i første runde. Vi så ved VM tidligere i år, hvordan en dansk defekt betød at Danmark var lysår fra top 8 og dermed kampen om medaljer. Ved EM har vi ikke deltagelse af VMs et og to Australien og New Zealand, men niveauet er stadig utroligt højt. Frankrig stiller op som forsvarende europamestre, mens Italien har samme hold med, som vandt bronze ved VM, derudover stiller Holland, Belgien, Rusland, Tyskland, Schweiz og ikke mindst Storbritannien op med stærke hold. Det bliver under alle omstændigheder en spændende kvalifikation onsdag aften fra 16.30. Efter herrernes kvalifikation skal damerne i ilden.
Torsdag – dag 2
Forhåbentlig starter torsdag med dansk deltagelse i holdløbets første runde, inden der er officiel åbnings ceremoni. Foruden holdløbs finalerne afvikles der holdsprint for herre og damer. Hos damerne er Tyskland og Rusland de store favoritter, mens mændenes felt er mere jævnbyrdigt med Tyskland, Frankrig, Holland, Storbritannien og Polen som de største nationer. Derudover køres der udskilningsløb for damerne, hvor Danmark stiller med den nykårende danmarksmester i scratch og forfølgelsesløb, Trine Schmidt. Trine er et rigtigt godt bud på en dansk medalje ved EM, men hendes manglende hurtighed kan blive kostelig i en disciplin som udskilningsløb. Afslutningsvis skal herrerne kører scratchløb over 15 km.
Fredag – dag 3
Dag 3 indledes med herrernes kvalifikation i sprint, hvor den russiske verdensmester Denis Dmitriev kan se frem til hård kamp fra et stærkt sprinter felt. Kvinderne skal ud på deres 500 meter, hvor de to russiske piger Anastasiia Voinova og Daria Shmeleva må betegnes som de største favoritter, foran de lokale Pauline Grabosch og Miriam Welte, inden vi igen skal have en dansker i aktion. Danmark stiller med dette års junior verdensmester i omnium, parløb og landevejsløb, Julius Johansen. Julius vandt tidligere i år, bronze ved de danske mesterskaber på Aarhus Cyklebane, og der er ingen tvivl om de store kvaliteter han besidder som cykelrytter. Derfor bliver dette års europamesterskab det første skridt på vejen for den rytter mod OL i Tokyo 2020. Mændene har også deres individuelle mesterskab i udskilningsløb og kvinderne deres forfølgelsesløb inden Trine Schmidt atter skal i ilden i pointløbet. En disciplin der passer den stærke rytter godt, og hvor hun for alvor brød igennem internationalt med VM sølv tilbage i 2008. Som aftenens sidste disciplin skal der køres kvalifikation hos motorpacerne, en disciplin der arbejdes på at få til Aarhus Cyklebane.
Lørdag – dag 4
Tyskernes største navn på herre siden, Joachim Eilers skal i aktion fra morgenstunden på mændenes 1.000 meter på tid. I 2017 har man fra UCIs side indført kvalifikation, for at gøre finalen kortere og mere intens, noget der har haft delte meninger rundt om i cykel verdenen. Danmark har den unge junior danmarksmester, Kristian Kaimer til start. En oplagt mulighed for at suge mere erfaring til sig. Damerne tager hul på deres keirin med endnu en tysk verdensstjerne, Kristina Vogel. Mændenes forfølgelsesløb, har været ned prioritet i en del år efterhånden, men nye navne har pustet liv i denne stolte gamle disciplin. En finale mellem den forsvarende mester Corentin Ermenault og den tidligere verdensmester Filippo Ganna ville være velmødt. Desværre har briterne ikke den unge Charlie Tansfield med. Tansfield er for den brede offentlighed et ubeskrevet blad, men kørte for kun 14 dage siden ved G.P. Glasgow den hurtigste tid på 4.000 meter af nogen brite siden Chris Boardman på sin superman-cykel tilbage i 1996. Tanfield kørte i tiden 4.14, en tid der bedre end noget sir Bradley Wiggins nogensinde har præsteret, og som ville have sikret Tanfield sølv ved dette års verdensmesterskab i Hong Kong. Det er derfor højst bemærkesværdigt, at der ikke er blevet plads til ham ved disse mesterskaberne. Danmark stiller til start med truppens mest rutinerede Casper Folsach, der kan håbe på en placering omkring top 10.
Foruden finalen i motorpace, har Danmark gode medalje chancer i de tre resterende discipliner lørdag aften. Den danske mester, Trine Schmidt, skal forsøge at tage medalje i scratchløbet, mens den forsvarende europamester og VM 4’er Niklas Larsen atter er blandt favoritterne i pointløbet og afslutningsvis har den danske verdensstjerne, Amalie Dideriksen, særdeles gode muligheder i omnium hvor det må være britiske Katie Archibald der skal besejres.
Søndag – dag 5
Søndag afsluttes europamesterskaberne med sprint for kvinderne og mændenes keirin. To discipliner hvor tyskerne har store forventninger til deres ryttere, og med god grund. Kristina Vogel er forsvarende olympiske og verdensmester i sprint, og er lige netop nu dronningen af sprint. Joachim Eilers er tidligere verdensmester og et godt bud på en medalje, men feltet er blevet tættere, hvor både hollænderne og tjekkerne har flere bud på en europamester.
Foruden de to disciplinerne afsluttes mesterskaberne vanlig med parløb for både damer og herre. Her har Danmark igen medalje chancer i begge konkurrencer. Trine Schmidt og Amalie Dideriksen tager hul på OL kvalifikationen i kvindernes parløb, og med mange flotte resultater i sæsonens UCI-løb bliver EM den første store målstok for parret. Danskerne vil få hård kamp fra hollænderne, italienerne, briterne, franskmændene og belgierne. Herrernes parløb må forventes at blive en spændende affære, med en håndfuld stærke par om buddet. Danmark stiller med Niklas Larsen og Casper P. Pedersen, og de to stærke danskere får noget at se til når de franske verdensmestre, belgierne, østrigerne, italienerne, hollænderne og ikke mindst de skræmmende spanierne åbner for gassen.
Foruden et stærkt dansk landshold, er vore nordiske naboer begyndt at rører på sig indenfor banecyklingen. Sverige har Jonas Ahlstrand og Jacob Wihk med hos herrerne, Norge stiller med vinderen af Jørgen Leths Æresløb og Erik Lindes Mindeløb, Anders Oddli hos herrerne og verdensranglistens nr. 3 Anita Yvonne Stenberg hhos kvinderne, mens Finland har de to piger Sara Ferrara og Pia Pensaari med. Selvom der er tale om dygtige cykelryttere, er der stadig langt til den absolutte verdens elite for vores naboer mod nord, men udviklingen går i den rigtige retning og forhåbentligt vil vi kunne se Norsk, Svensk eller Finsk rytter tage medalje inden for få år.