Jørgen Leths Æresløb 2018

Den 7. udgave af Jørgen Leths Æresløb bliver en historisk begivenhed i dansk cykelsport, når der for første gang i historien skal afholdes mesterskaber i holdsprint samt det genopståede mesterskab i keirin.

Stævnet er en hyldest til en af dansk cykelsports største legender, Jørgen Leth, der for en hel generation af Tour De France seere stemmen i professionel cykelsport. Med sine maleriske beskrivelser af begivenheder og terræn er han elsket af seerne når han folder sit poetiske sprog ud hver eneste sommer på Tv2. Aftenens hovedperson har desværre ikke mulighed for at være tilstede i Aarhus i år, men det skal ikke afholde os fra at hylde ham med fantastisk cykelløb.

Aftenens program bliver en historisk begivenhed, når rytterne for første gang skal dyste om medaljer i disciplinen holdsprint. Holdsprint køres over tre omgange med tre ryttere på hvert hold. Hver ryttere tager én omgangs føring og skal slå væk, og det hold med den hurtigste tid vinder løbet. Der køres først kvalifikation for at finde de to hurtigste hold, som skal dyste om guld og mesterskabstrøjer senere på aftenen. På startlisten finder vi ikke mindre end tre lokale hold, et hold fra Vejle og to særdeles stærke hold fra København. Særligt det københavnske 1. hold med den danske sprintmester, William Rimkratt-Milkowski ser skræmmende ud, formand Johannes Ollerup Sall beretter: “Det er et kæmpe scoop at få holdsprint, som er en olympisk disciplin, til Aarhus. Sportsligt ved vi godt at vi er et stykke bag københavnerne, endnu, når det kommer til sprint disciplinerne. Deres hold med William, Tim Bendtsen, Joachim Ritter og Rasmus Nejrup er på papiret skræmmende stærkt. Men vores lokale drenge har forberedt sig over hele sommeren, og har kørt tider langt under den officielle banerekord, så man skal aldrig sige aldrig, det bliver helt sikkert tæt”.

En anden historisk begivenhed bliver det genetablerede mesterskaber i keirin. Keirin, som stammer fra Japan, er et sprint løb hvor rytterne den første halvdel paces bag et motoriseret køretøj, som så slå væk og herfra er løbet i gang. Det er en aktion fyldt og seværdig løbsform, der i hjemlandet er fuld ud på højde med sumobrydningen i popularitet. Keirin køres i Japan som spilleløb, præcis som man gjorde på cyklebanerne i banesportens guldalder, og indtægterne fra spillet blev brugt til at genopbygge det japanske samfund efter krigen. Sportsligt er det godt at keirin er tilbage som dansk mesterskab, som den københavnske sprint træner og regerende Danmarksmester fra 2000, Dion Åkerstrøm udtaler: “Det er godt at det igen er på programmet. Det er en OL disciplin, som jeg mener kræver opmærksomhed i forhold til mange andre discipliner der afholdes DM i“. Kigger man på startlisten er favoritterne til DM titlen også her de fra den østlige side af bæltet: “Københavnerne er de store favoritter i keirin. Det er en disciplin, der foruden styrke og hurtighed også kræver megen rutine for at være med på toppen. De københavnske ryttere har et stærkt træningsmiljø, men rejser også mere ud i Europa for at køre sprint og keirin stævnerne rundt omkring, og det giver dem en klar fordel. Vi har dog ryttere, som Rasmus Søgaard, der kan være med rent fysisk mand mod mand, men hvor langt han kan være med i det taktisk spil får vi først svaret på fredag aften“, beretter Johannes Ollerup Sall fra Aarhus Cyklebane.

Foruden aftenens to Danmarksmesterskaber køres den 7. udgave af Jørgen Leths Æresløb. I år er æresløbet et omnium over to afdelinger, udskilningsløb og pointløb, hvor vi helt sikkert vil se de lokale stjerner; Nils Lau Nyborg Broge, Jakob Frandsen, Aske Vorre, Johan Tiedemann Langballe og Nicklas O. Pedersen være med helt fremme mod de to stærke københavnere; Martin Mollerup og Anders Fynbo. Derudover køres der er omnium for B-klassen, motion og parløb for udvalgte ryttere.

Programmet kan hentes her: Program Jørgen Leths Æresløb 2018