Det Københavnske 6-Dagesløb
I aften går starten til det 56. Københavnske 6-dagesløb. Et løb uden en decideret verdens stjerner, men med en voksende popularitet og et af de stærkeste og mest spændende felter i flere år.
Banesporten oplever en kraftig fremgang og tilskuerne strømmer i højere grad til løbene på de tre danske baner end man har gjort i årtier. Flaget skibet i dansk banecykling har alle dage været landets ældste cykle klub, DBC og det københavnske 6-dagesløb. Selvom 6-dagesløbene er presset som de aldrig har været før, oplever man tilgang af tilskuere flere steder rundt omkring i Europa. Løbet i København er ingen undtagelsen, og har de sidste par år oplevet en pæn fremgang i besøgende. Dette skyldes selvfølgelig flere ting, men der er ingen tvivl om det store arbejde, som arrangørerne Michael Sandstød og Jimmi Madsen samt hele holdet i og omkring DBC lægger for dagen, i stor grad trækker dansk banesport i den rigtige retning.
Denne positive fremgang kan undre når man de sidste år lader øjnene falde på det professionelle felt. De sidste mange år har der ikke været den store verdensstjerne der har kunnet trække tusindvis af mennesker til Ballerup. Dette er et klart bevis på at det tidligere par nummer 7, Sandstød/Madsen, har lykkedes med at gøre løbet og arrangementerne til den store stjerne. Publikum valfarter jo netop til nytårs stævnet for at se 100 km jagten, uden skelen til hvem der dyster på velodromen.
I aften går det så løs i Ballerup. Løbet er afslutningen på vinterbane sæsonen, men langt fra afslutningen på bane sæsonen, hvor der er VM i Apeldoorn i slutningen af måneden. Både VM og den tidlige landevejs sæson har haft betydning for hvem der er med i Ballerup. Alligevel har det lykkedes at sammensætte et spændende felt med mange kandidater til den samlede sejr.
Par nr. 1
Det første par på startlisten består af den ene af vinderne fra det netop overståede Berlin, hollandske Yeori Havik og vinderen fra Gent og 2’er i Berlin, belgiske Moreno de Pauw. Ingen tvivl om det er to ryttere der kommer til København i topform, og to ryttere der komplementere hinanden rigtigt godt som 6-dagespar. Havik er både hurtig og stærk, og kan gøre sig rigtigt godt i derny hvor han flere gange har været Hollandsk mester, mens de Pauw i flere år har været feltets hurtigste rytter. Havik er specialist på de “lange” 250 meter 6-dagesbaner, mens de Pauw er bedst på de kortere, men sammen er kandidater til den endelige sejr i København.
Par nr. 2
De to unge belgiske talenter Lindsay de Vilder og Robbe Ghys er mænd for fremtiden i belgisk banesport. De Vylder kører sin anden sæson som professionel hos det belgiske Topsport Vlaanderen, mens Ghys i år tager springet som professionelle på samme hold. Det er to dygtige ryttere, som begge har gjort det fremragende i amatør og U23 løbene de senere år, og begge har haft deres debut i det professionelle 6-dagesløb med stor succes. De Vylder kommer med en frisk sejr ved UCI stævnet i Gent i sidste weekend, så formen er på plads. Alligevel er parret ikke blandt favoritterne i Ballerup, men de kommer til at gøre opmærksom på sig selv i løbet af de 6-dage, og det vil ikke være en overraskelse hvis parret kører i top 5.
Par nr. 3
Feltet grand oldman Andreas Müller, kører måske sit sidste 6-dagesløb i Ballerup, men sammen med den yngre landsmand, Andreas Graf, er det østrigske par nummer 3 altid garant for mange angreb og underholdende cykelløb. Parret har flere gange været med i kampen i Ballerup hvor de også har været på podiet, opnåede et par år tilbage deres største resultat, da de vandt europamesterskabet i parløb. Vi kommer næppe til at se par nummer 3 øverst på podiet tirsdag aften, men de kommer helt sikkert til være i kampen langt hen i løbet.
Par nr. 5
I par nummer 5 finder en veteran i dansk cykelsport, Jonas Aaen. I hollandske Melvin van Zijl har Aaen fået en dygtig makker til det københavnske 6-dagesløb. For dem der har set Aaen køre parløb, er det tydeligt at den nu aldrende og tidligere professionelle cykelrytter, alt for sent er kommet på 6-dagesbanen. Den lille og drift sikre Aaen, er som skabt til cyklebanen, hvor han senest ved 100 km jagten og DM i parløb kørte som om han ikke havde lavet andet hele sin karrierer. Det bliver spændende at se hvor langt fremme parret kan være med i årets løb.
Par nr. 6
Vi huske alle hvordan en tårevædet Marc Hester tilbage i 2016 måtte trække sig fra løbet før finalen. Ved den lejlighed førte Hester løbet sammen med belgiske Otto Vergaerde. Den brøl stærke Vergaerde er tilbage i København og kører sammen med den helt unge Jules Hesters. Hesters har vundet samtlige amatør 6-dagesløb denne vinter og får sin debut i det professionelle felt i København. Vergaerdes rutine og Hesters kvaliteter vil helt sikkert betyde, at vi vil se et par der blander sig helt fremme i fronten langt inde i løbet.
Par nr. 7
Feltets absolutte Top par med feltets to største stjerner. Michael Mørkøv er uden sammenligning feltets største navn og en nærmere præsentation er unødvendig. Mørkøv er i nyere tid synonym med par nummer 7, og kører for 10. gang med 7-tallet på ryggen, hvilket er mere end nogen anden rytter nogensinde. For første gang bliver det ikke med en dansk rytter, når Mørkøv danner par med vinterbanens største navn, belgiske Kenny de Ketele. De Ketele, har godt nok aldrig vundet i København, men har gennem de sidste sæsonen sammen med Moreno de Pauw været så suveræn at man i har været nød til at skille de to belgiere ad. Mange har den holdning at par nummer 7 er forbeholdt danske ryttere, og det nærmest er blasfemisk at give 7-tallet til en udlænding i København. Men alligevel giver den lidt utraditionelle par sammensætning, udsigt til noget spændende og uforudsigelig cykelløb. En ting er dog sikkert, uden styrt og sygdom, vil par nummer 7 være med i kampen om sejren tirsdag aften.
Par nr. 8
Den tidligere udlandsdanske Sebastian Lander får comeback i 6-dagesløbet sammen med den dygtige tysker Nico Hesslich. Lander der gjorde comet karriere tilbage i 2012 hvor han vandt det danske mesterskab og skrev kontrakt med stjerneholdet BMC, har de sidste par år kørt i Italien udenfor rampelyset. Nu vender han hjem til Danmark og Riwal holdet, hvor første opgave bliver det københavnske 6-dagesløb. Som makker har Lander fået den tidligere østtyske stor sprinter, Lutz Hesslichs søn, Nico Hesslich. Selve løbet bliver et glædeligt gensyn til den humørfyldte dansker, men ambitionerne er næppe til et top resultat.
Par nr. 9
Præcis som par nummer 7 er indbegrebet af 6-dagesløbet, er par nummer med Marc Hester blev indbegrebet af dansker kampen i København. De senere år har Hester været første udfordre til det legendariske 7-tal, og kun uheld er skyld i at Hester ikke har sit navn på palmeras 2 eller 3 gange. I 2016 lignede Hester en vinder men først mistede han Jasper de Buyst og siden også Otto Vergaerde til sygdom, og måtte trække sig fra løbet mens han førte det. Hester, der er noteret for sejren i 2012, er igen blandt favoritterne, og for anden gang sammen med den rutinerede tysker Leif Lamparter. Begge ryttere var med helt fremme i Berlin, med Hester måtte se en topplacering forsvinde da Jesper Mørkøv måtte på hospitalet pga. nyresten. Duoen Hester & Lamparter er klar til opgaven, og kommer til at være med i kampen om sejren.
Par nr. 14
Jesper Mørkøv sluttede løbet i Berlin med en tur på hospitalet, men har meldt sig klar til løbet i København. Denne sæson har været god for Mørkøv, der flere gange har været med fremme og kørte sig på podiet i Bremen. Sammen med den spanske stjerne, men for nogen ukendte, Sebastian Mora Vedri, har Mørkøv fået en makker han kan gå hen og vinde løbet med. Mørkøv sejrede i København tilbage i 2016, så det er ikke uvant for ham, mens Mora Vedri udover at have vundet 6-dagesløb også har været verdens- og europamester i flere discipliner. Par nummer 14 er blandt feltets absolutte favoritter, og det ville ikke være en overraskelse hvis de gik hen og vandt. Eneste minus i parrets favør, er hvor meget Mørkøvs indlæggelses kommer til at betyde undervejs.
Par nr. 15
De to unge kometer, Andreas Kron og Andreas Stokbro, vandt mini-løbet sammen tilbage i 2011. Stokbro har været med før, men løbet bliver det første for den unge Kron. Der er store forventninger til de unge ryttere, der har været en magt faktor ved DBCs mange parløb henover sæsonen i Ballerup. Desværre var Stokbro ude med sygdom omkring DM og nytårs stævnet, så vi ikke set dem kæmpe mod de aller bedste i to hårde stævner. Det bliver spændende at følge hvor langt de to unge ryttere kan komme i årets løb, og om de allerede i år kan gøre sig gældende undervejs på trods af den manglende rutine.
Hvor er Landsholdet?
I starten af januar kunne arrangørerne meddele, at årets 6-dagesløb blev uden ryttere fra det danske banelandshold. Det fik de sociale medierne til at koge over af meninger i forhold til landstrænerens dispositioner, særligt set i lyset af at rytterne var til start i fjor. Der er ingen der kan være i tvivl om, at vi alle gerne vil se de bedste danskere ved det enlige danske 6-dagesløb år efter år. Men det er næppe en del af landstrænerens ansættelses beskrivelse til, men derimod at levere konkrete og målbarer resultater ved OL og VM. Derfor giver det selvfølgelig god mening, at landsholdets ryttere, følger det optimale program frem til VM for at præstere optimalt. Da VM i år er placeret i februar modsat i fjor hvor VM var i april, ændre det jo fuldstændigt på hvad rytterne kan deltage i og hvad de ikke kan. Det samme kommer til at gøre sig gældende til sommer, hvor en stor del af banerytterne vil være til EM i Glasgow og ikke kan deltage i Postnord Danmark Rundt.
Dørrene åbnes 17.30 i aften, hvor der køres løb for amatører og ‘Mini’erne’ inden de professionelle går på banen 19.30. Komplet program kan findes på 6-dagesløbets hjemmeside og startlister ses nedenfor:
Det professionelle 6-dages felt
Par Nr.: | Navn: |
1 | Yoeri Havik (Holland) |
Moreno de Pauw (Belgien) | |
2 | Lindsey de Vylder (Belgien) |
Robbe Ghys (Belgien) | |
3 | Andreas Müller (Østrig) |
Andreas Graf (Østrig) | |
4 | Andrien Teklinski (Polen) |
Szymon Krawczyk (Polen) | |
5 | Melvin Van Zijl (Holland) |
Jonas Aaen | |
6 | Otto Vergaerde (Belgien) |
Jules Hesters (Belgien) | |
7 | Kenny de Ketele (Belgien) |
Michael Mørkøv | |
8 | Nico Hesslich (Tyskland) |
Sebastian Lander | |
9 | Leif Lamparter (Tyskland) |
Marc Hester | |
10 | Daniel Staniszewski (Polen) |
Wojciech Pszczolarski (Polen) | |
11 | Nico Selenati (Schweiz) |
Achim Burkart (Tyskland) | |
12 | Mark Downey (Irland) |
Felix English (Irland) | |
13 | Daniel Holloway (USA) |
Hans Pirius (Tyskland) | |
14 | Sebastian Mora Vedri (Spanien) |
Jesper Mørkøv | |
15 | Andreas Kron |
Andreas Stokbro | |
16 | Stephen Bradbury (Storbritannien) |
Mark Potts (Irland) |
Amatør 6-dages Cup
Par Nr.: | Navn: |
1 | Peter Busk |
Weston Geim (USA) | |
2 | Frederik Wandahl |
Victor Fuhrmann | |
3 | Robin Skivild |
Thorolf Rønhede | |
4 | Oliver Wulff Frederiksen |
Matias Gunner Malmberg | |
5 | Marcus Sander Hansen |
Kristian Kaimer Eriksen | |
6 | Lucas Gude |
Marckus Njor | |
7 | Jeppe Hassing |
Sander Andersen | |
8 | Martin Omarsson Mollerup |
Oskar Palm (Sverige) | |
9 | Benjamin Hertz |
Mads Rasmussen | |
10 | Anders Byskov Sarbo |
Frederik Egehus | |
11 | Anders Fynbo |
Alexander Lander |
VRS Ladies Cup – Parløb
Par Nr.: | Navn: |
1 | Anita Stenberg (Norge) |
Amber Joseph (Barbados) | |
2 | Allison Beveridge (Canada) |
Maggie Coles – Lyster (Canada) | |
3 | Wilma Olausson (Sverige) |
Elynor Bäckstedt (Storbritannien) | |
4 | Lisa Küllmer (Tyskland) |
Alina Lange (Tyskland) | |
5 | Daria Pikulik (Polen) |
Wiktoria Pikulik (Polen) | |
6 | Jasmin Duerhring (Canada) |
Stephanie Roorda (Canada) | |
7 | Julie Leth |
Trine Schmidt | |
8 | Amalie Winter Olsen |
Christina Birch (USA) | |
9 | Merete Roslund Andersen |
Tusnelda Maria Svanholmer | |
10 | Nikola Plosaj (Polen) |
Justyna Kaczkowska (Polen) | |
11 | Lily Schuitemaker (Holland) |
Josefine Huitfeldt |
U17 & U19 3-dagesløb
Par Nr.: | Navn: |
1 | Tobias Lund Andresen |
Kasper Andersen | |
2 | Oliver Heine |
Emil Schandorff | |
3 | Sebastian Andreasson |
Frederik Erringsø | |
4 | Anton Lauve Hermann |
Philip Otte Mikkelsen | |
5 | Luis Carl Jørgensen |
Tim Wafler (Østrig) | |
6 | Nis Fuglsang |
Frederik Bjørn Sørensen | |
7 | Tobias Aagaard Hansen |
Mathias Møller Jørgensen | |
8 | Lucas Schrøder |
Simon Vangkilde Lehmann | |
9 | Phillip Mathiesen |
Gustav Wang | |
10 | William Guldmann |
Mathias Daniel Harbison-Hansen | |
11 | Victor Stokbæk |
Niklas Strømsted | |
12 | Poul Holten Andersen |
Emil Hansen | |
13 | Alexander Wulfgang Lochmiller |
Ian Oelrich (USA) | |
14 | Carl-Frederik Bevort |
Adam Holm Jørgensen | |
15 | Nora Tveit (Norge) |
Aleksander Solgaard Nielsen |