Det Københavnske 6-dagesløb

I aften 20.00 går starten til det 54.  københavnske 6-dagesløb. Par nr. 7 endte alligevel som et rent danske par, og listen af udfordrede til det danske par nr. 7 er lang.

6-dagssæonen er ved at nå sin ende, og som så ofte før er det med København som ende station. I år har sæsonen været usædvanlig kort, kun 2 løb før jul og København er kun det 4 efter jul, og dermed kun det 6 i rækken denne vinter. Til gengæld har niveauet været højt denne sæson, der er blevet gået til stålet ved flere lejligheder, og København bliver ingen undtagelse.

Modsat hvad der først blev meldt ud, så bliver par nr. 7 alligevel et rent dansk anliggende, da Alex Rasmussen får Jesper Mørkøv som makker i stedet for tyske Marcel Kalz. Teorierne hvorfor det pludselige skifte har været mange, men det officielle forklaring fra løbsdirektør, Michael Sandstød, går udelukkende på Jesper’ høje niveau. Rygterne florerede ellers, at det var på baggrund af Marcel Kalz, dårlige form omkring nytår, men med en 3. og 2. plads i de seneste to 6-dagsløb må det siges at Kalz er tilbage på sporet. Mon ikke det i sidste ende hænger sammen med, hvilket firma navn, som står på 7er trikoten.

Uanset hvem der kører par nr. 7, skal de regnes blandt favoritterne i København. Et løb som er elsket af publikum, men hadet af rytterne, det er sæsonens hårdeste løb, med de længste og hårdeste jagter. Ingen andre steder på kalenderen køres der en 60min jagt dagligt, som der gør i København. Handikap jagten over 75 km, frygtes af alle og findes i dag, kun i København. Til gengæld kan publikum glæde sig, for det giver mulighed for at se store ryttere gå helt ned med flaget i de lange jagter, og 60min for fuld gas torsdag, fredag og lørdag sætter sine spor.

Men hvem skal udfordre par nr. 7 i årets løb? Sidste år så vi netop par nr. 14 med Jesper Mørkøv og tyske Christian Grasmann presse 7erne, men Jesper og Marcel Kalz er blevet byttet rundt, så par nr. 14 nu er et rent tysk anliggende med Grasmann og Kalz. Udover par nr. 7 og 14, er de enkelte par beskrevet nedenfor, samt alle danskerne:

Par nr. 1

Danske Mathias Krigbaum kørte i fjor et stærkt løb, hvor det blev til en formen 6. plads. Mathias er netop kommet hjem fra Berlin, med et fornuftigt optakts løb i benene, hvor han med Marc Hester sluttede som nr. 9. Mathias var blandt favoritterne ved de danske mesterskaber i december, men desværre ødelagde sygdom medalje chancerne ved DM og få dage efter måtte Mathias udgå af D.B.C.’ 100 km parløb. Men nu er formen på vej, og ved løbet i Ballerup skal Mathias køre med den tyske verdensmester i scratch, Lucas Liss. Liss har kørt en del 6-dagsløb denne vinter, men mangler stadig de helt store resultater. I København har de to unge ryttere muligheden for at vise sig fremt helt fremme, men i et stærkt felt ser en top 5 svær ud.

Par nr. 2

Sæsonens første 6-dagsløb i London og det netop afsluttede løb Berlin blev vundet af de stærke belgiere Kenny de Ketele og Moreno de Pauw. De to belgiere har været blandt sæsonens bedste, sammen har de vundet 2 ud af 3 løb, mens Kenny de Ketele også vandt i Bremen med Christian Grasmann og blev nr. 2 i Gent med Gijs van Hoecke. De Ketele er en af tidens største navne på vinterbanen, sejren i Berlin var den 10. i rækken, mens det også er blevet til et verdensmesterskab i parløb i 2012 og tilsammen 4 europamesterskaber i derny og parløb. Moreno de Pauw er sammen med Marcel Kalz feltets absolut hurtigste rytter, men også meget alsidig hvilket 12 belgiske mesterskaber i alt fra vidner om.

Par nr. 3

Europamestrene fra 2014 og sidste års nr. 5, østrigerne Andreas Müller og Andreas Graf er dette års nr. 3. Andreas Müller er en af feltets mest rutinerede ryttere, og har en lang række fine resultater ved 6 dagsløbene og ved verdensmesterskaberne og europamesterskaber på bane. Det største resultat kom sammen med sin østrigske makker, Andreas Graf ved europamesterskaberne i parløb 2014. Andreas Graf er efterhånden også en fast del af 6-dagsfeltet, men på trods af en håndfuld gode resultater, ser det ikke ud til at par nr. 3 har hvad der skal til for at være med i kampen om sejren i København.

Par nr. 4

Et nyt og spændende par i par nr. 4. Nick Stöpler kørte flot i fjor hvor han med Mathias Krigbaum sluttede som nr. 6, og i det netop afsluttede løb i Berlin blev det til 3. plads sammen med Yoeri Havik. Stöpler er fremtidens mand blandt de hollandske 6-dagsryttere og sammen med den tidligere verdensmester i parløb, spanske David Muntaner, bliver par nr. 4 et spændende bekendtskab i toppen af løbet i København.

Par nr. 7

Mørkøv / Rasmussen har været synonym med par nr. 7 i næsten et årti, men for første gang bliver det med deltagelse af Jesper Mørkøv. I første omgang var det slet ikke meningen at Jesper skulle være en del af par nr. 7, men super form gjorde udslaget for udskiftningen af tyske Marcel Kalz til fordel for Jesper Mørkøv. Mellem jul og nytår vandt par nr. 7 suverænt det danske mesterskab i Odense og siden sluttede de sammen på 4. pladsen i Rotterdam, inden det blev til 2. pladsen i Bremen til Jesper mens Alex sluttede som nr. 3 i samme løb. Ser man isoleret på løbet i Berlin, har optakten ikke været perfekt for par nr. 7. Alex Rasmussen måtte neutraliseres og parret sluttede løbet som nr. 7, men i København skal man altid regne 7erne blandt de absolutte favoritter, og mon ikke Jesper’ første løb i dannebro giver uanede kræfter.

Par nr. 9

Par nr. 9 er for andet år i træk Danmarks mest rutinerede 6-dagsrytter, Marc Hester, og en af verdens bedste baneryttere, belgieren Jasper de Buyst. I fjor skuffede parret fælt, og måtte se sig placeret udenfor podiet, men i D.B.C.’ 100 km parløb mellem jul og nytår var parret med helt fremme og sluttede på anden pladsen. Det er ikke blevet til mange 6-dagsløb for de to ryttere denne vinter, de Buyst har fokus på OL kvalifikationen i omnium, så han har ikke kørt 6-dagsløb siden Gent i november. Hester kørte også Gent hvor det blev til 4. pladsen. Hester er netop vendt hjem fra Berlin, hvor det blev til en 9. plads med Mathias Krigbaum, hvor det primært handlede om at få gang i benene for de to danskere. Uanset optakten, må par nr. 9 regnes blandt favoritterne til den samlede sejr.

Par nr. 11

Par nr. 11 er for det danske publikum temligt ukendt, men kan blive et spændende bekendtskab. Belgiske Otto Vergaerde, blev nr. 3 ved verdensmesterskaberne i parløb i 2015 og var med helt fremme i kampen om sejren i 6-dagsløbene i London (3) og Gent (3), men siden er det ikke blevet til nogen 6-dagsløb, da Vergaerde har haft fokus på OL kvalifikationen for det belgiske 4.000 meter hold. Yoeri Havik kommer med en frisk 3. plads fra Berlin, også i Rotterdam blev det til en 3. plads for hollænderen, der tidligere har vundet i Tilburg og Amsterdam. Par nr. 11 kommer helt sikkert til blande sig helt fremme i det københavnske 6-dagsløb.

Par nr. 14

Siden sin debut har Jesper Mørkøv været en del af par nr. 14, men ikke i år hvor Jesper gør sin debut i dannebro. Dermed bliver par nr. 14 rent tysk, da Christian Grasmann får Marcel Kalz som makker. Grasmann vandt fornyligt i Bremen sidste første 6-dagsløb og er en af feltets stærkeste. Sammen med Kalz, der med Moreno de Pauw, er feltets hurtigste rytter, er par nr. 14 det perfekte match. De to kører på det samme hold, og har kørt et utal af parløb sammen, så de kender hinanden utroligt godt. Med Kalz hurtighed, kommer parret til at hente mange point i de hurtige discipliner og dermed er de selvskrevet i topstriden.

Øvrige danskere

Par nr. 6

Daniel Hartvig var årets rytter på Aarhus Cyklebane, og efter en stærk vinter med det danske banelandshold får han sin debut i det professionelle 6-dagsløb. Daniels første makker bliver den amerikanske showman og publikumsfavorit, Daniel Holloway. Holloway er primært kendt for sine mange udklædninger i forbindelse med den store gigant spurt, men er en særdeles dygtig bane og kriteriums rytter fra USA, og har en lang karriere som landevejs professionel bag sig. Ambitionerne for Daniel og Daniel i par nr. 6, må være at forsøge at slutte omkring midten i et stærkt besat løb.

Par nr. 8

Elias Helleskov Busk er et kendt ansigt fra de danske cyklebaner, og en rytter vi flere gange har set fremme på Aarhus Cyklebane. Elias er da også ved at have en del 6-dagsløb på sit CV, på trods af sin unge alder, så nu er det ved at være tid kigger op ad i tabellen. Sammen med hollænderen Melvin van Zijl, som kører med i de fleste af sæsonens 6-dagsløb, har Elias en makker som kan løfte niveauet i år. Elias kommer med god form efter sejren i amatør løbet Bremen og en anden plads i Berlin, så det tegner godt for København.

Par nr. 10

Der bliver også debut til den unge Frederik B. Schwartz i par nr. 10. Frederik er den klassiske parløbs rytter, som vi ved flere lejligheder har oplevet på Aarhus Cyklebane, og er som skabt til 6-dagsløbene. Frederiks makker i sit debut løb, bliver den stærke polske europamester i pointløb, Wojtek Pszczolarski. Pszczolarski var, som Frederik også til start ved D.B.C.’ 100 km parløb mellem jul og nytår, men måtte sig selv langt tilbage sammen med sin polske makker, Telinkski. Der er svært at spå om en placering for par nr. 10, men det bliver primært om at samle så meget erfaring til sig som muligt for de unge ryttere.

Par nr. 13

Den sidste dansker på startlisten er fynske Simon Bigum. Simon har allerede kørt 6-dagsløbet i København i en årrække, og i fjor vandt han vinterbanernes UIV-Cup for ryttere under 23 år, sammen med Elias Hellesskov Busk. Simon vandt sølv ved de danske mesterskab i parløb, kun overgået af par nr. 7 ved den lejlighed, og sammen med den stærke hollænder, Roy Pieters, kan man godt forvente noget af par nr. 13. Pieters, der ikke er så kendt herhjemme, har kørt en del af de internationale 6-dagsløb de seneste par år, og er en stabil rytter som kender gamet og som vil fremad, et perfekt match for en ung dansker med ambitioner.

Komplet Startliste:

 • Par nr. 1: Lucas Liss (Tyskland) / Mathias Krigbaum (Danmark)
 • Par nr. 2: Kenny de Ketele (Belgien) / Moreno de Pauw (Belgien)
 • Par nr. 3: Andreas Müller (Østrig) / Andreas Graf (Østrig)
 • Par nr. 4: Nick Stöpler (Holland) / David Muntaner (Spanien)
 • Par nr. 5: Martin Blaha (Tjekkiet) / Ondrej Vendolsky (Tjekkiet)
 • Par nr. 6: Daniel Holloway (USA) / Daniel Hartvig (Danmark)
 • Par nr. 7: Jesper Mørkøv (Danmark) / Alex Rasmussen (Danmark)
 • Par nr. 8: Melvin van Zijl (Holland) / Elias Helleskov Busk (Danmark)
 • Par nr. 9: Jasper de Buyst (Belgien) / Marc Hester (Danmark)
 • Par nr. 10: Wojtek Pszczolarski (Polen) / Frederik B. Schwartz (Danmark)
 • Par nr. 11: Otto Vergaerde (Belgien) / Yoeri Havik (Holland)
 • Par nr. 12: Achim Burkart (Tyskland) / Marcel Barth (Tyskland)
 • Par nr. 13: Roy Pieters (Holland) / Simon Bigum (Danmark)
 • Par nr. 14: Christian Grasmann (Tyskland) / Marcel Kalz (Tyskland)
 • Par nr. 15: Sebastian Wotschke (Tyskland) / Hans Pirius (Tyskland)