Gent 6-dags

I aften begynder den 75. udgave af 6-dagsløb i den øst-Flamske hovedstad Gent. 6-dagsløbet i Gent, som køres på den kun 166 meter lange Kuipke bane, er kendt som nok det hårdeste af alle 6-dagsløb på kalenderen.

Forventninger til jubilæums udgaven er tårnhøje. Legenden over dem alle, Patrick Sercu, har sammensat et stjernespækket felt til årets løb. I fjor vandt de to belgiere, Jasper De Buyst og Kenny De Ketele, men i årets udgave er de to ryttere skilt ad. Jasper De Buyst kører med Otto Vergaerde, mens Kenny De Ketele danner par med Gijs van Hoecke. Denne konstellation er ikke uvant for de 4 belgiere, De Buyst/Vergaerde blev i år nr. 3 ved verdensmesterskaberne i Paris, mens De Ketele/van Hoecke er verdensmestre fra Melbourne 2012. Dermed er to rene belgiske verdensklasse par klar til at køre om sejren i år.

I det relativt lille felt på 12 par, er listen af udfordrere til de to belgiske top par er lang. For få uger siden vandt Kenny De Ketele de nye 6 dagsløb i London med Moreno De Pauw. De Pauw, som i 2010 vandt den samlede World Cup i Omnium, er til årets løb sat sammen med den 3 dobbelt verdensmester (2x parløb og scratchløb), franskmanden Morgan Kneisky. De to må regnes som stærke udfordrede. Fra Tyskland kommer den hurtigste rytter på vinterbanen, Marcel Kalz, der sammen med den rutinerede Christian Grasmann helt sikkert vil kunne tage kampen op med de mange belgiere. Men ingen kan komme udenom den 5 dobbelte vinder af løbet i Gent, Iljo Keisse, der i år kører med danske Michael Mørkøv, som vandt i 2009. Det kun anden gang de to stjerne ryttere kører et 6-dagsløb sammen, sidst var i Ballerup 2007 hvor de sluttede som nr. 4. Men denne gang må de to regnes som første udfordrere til de unge belgiere om sejren.

Danskerne

Af de kun 24 ryttere, er hele 4 danskere til start. Michaels lillebror, Jesper Mørkøv, som efterhånden er blevet en fast del af 6-dags løbene rundt omkring i Europa, kører med hollandske Nick Stöpler. Der er også blevet plads til et rent dansk par i årets udgave. Alex Rasmussen, som vi kender fra løbene på Aarhus Cyklebane, kører igen sammen med Marc Hester. Alex, som har vundet hele 4 verdensmesterskaber i sin karriere, har en sejr i Gent på CV’et. Det var da han med Michael Mørkøv vandt i 2009. Marc har også været en tur på podiet i Gent, det var tilbage i 2011 da han med Morgan Kneisky sluttede som nr. 3. I fjor kørte Alex og Marc det meste af 6-dags sæsonen sammen, og det blev til den endelige 4. plads i løbet i Gent.

Det rent danske par, var længe med i kampen om podiet i London, kommer da også med optimisme til løbet i Gent: “London var som det første 6-dagsløb i år, et meget hårdt løb. Men vi blev kun bedre dag for dag. Marc og jeg blev nr. 4 hernede sidste år, og selvom årets felt kan virke skræmmende, så tror vi på at vi kan gøre det en tand bedre i år, og være med i kampen om podie pladserne. Gent er et meget hårdt løb, og den lille bane kræver noget helt andet end en “lang” 250 meters bane. Både Marc og jeg befinder os godt på de små baner, så derfor kommer vi til Gent med forventninger om et godt resultat”. Berettede Alex Rasmussen efter at være ankommet til Kuipke i går aftes.

Listen over vindere i Gent er præget af sportens største stjerner. Kongen over dem alle, Patrick Sercu, er den mest succesfulde med 11 sejre, mens Etienne de Wilde og Danny Clark kommer tætteste på med 9 og 7 sejre. Kigger man nærmere på listen finder man hele 4 danskere, Jens Veggerby vandt med Etienne De Wilde i 1992, Jimmi Madsen vandt med Scott McGrory i 1999. Det danske par nr. 7, Alex Rasmussen og Michael Mørkøv, vandt som sagt sammen tilbage i 2009.

U23 løbet

I U23 løbet skal de unge danskere, Mathias Lindberg/Simon Bigum og Elias Helleskov Busk, som kører med tjekkiske Denis Rugovac, op mod de stærke belgiere Matthias van Beethoven/Killian Michiels. De to belgiere kan huskes fra Kay Werners Mindeløb, hvor de sluttede på anden pladsen. Udover de belgiske ryttere skal man holde øje med de unge briter, Germain Burton og Mark Stewart, der begge imponerede i det professionelle felt i London. Tilbage i 2003 finder man også en dansk sejr af U23 løbet. Aarhus Cyklebanes egen Michael Berling vandt sammen med sin københavnske makker Michael S. Larsen.

Løbet starter i aften 19.00 og forsætter indtil 01.00. Modsat de øvrige 6-dagsløb er der ingen underholdning eller musikalske indslag, kun top cykelløb. Følg med her på sitet eller vores facebook side. Selve løbet kan dagligt følges på løbets egen side eller UIV.dk.

Startliste Elite:

 1. Jasper de Buyst (Belgien) / Otto Vergaerde (Belgien)
 2. Kenny de Ketele (Belgien) / Gijs van Hoecke (Belgien)
 3. Yoeri Havik (Holland) / Melvin van Zijl (Holland)
 4. Iljo Keisse (Belgien) / Michael Mørkøv (Danmark)
 5. Alex Rasmussen (Danmark) / Marc Hester (Danmark)
 6. Andreas Müller (Østrig) / Stijn Steels (Belgien)
 7. Marcel Kalz (Tyskland) / Christian Grasmann (Tyskland)
 8. Morgan Kneisky (Frankrig) / Moreno de Pauw (Belgien)
 9. Tristan Marguet (Schweiz) / Benjamin Thomas (Frankrig)
 10. Lindsay de Vylder (Belgien) / David Muntaner (Spanien)
 11. Roy Pieters (Holland) / Christopher Lawless (England)
 12. Nick Stöpler (Holland) / Jesper Mørkøv (Danmark)

Startliste U23:

 1. Lorenzo Blomme (Belgien) / Bryan Boussaer (Belgien)
 2. Matthias Van Beethoven (Belgien) / Killian Michiels (Belgien)
 3. Gerben Thijssen (Belgien) / Robbe Ghys (Belgien)
 4. Maths Heinderson (Belgien) / James Baeyens (Belgien)
 5. Maxim Pirard (Belgien) / Arne De Groote (Belgien)
 6. Germain Burton (England) / Mark Stewart (Skotland)
 7. Denis Rugovac (Tjekkiet) / Elias Helleskov Busk (Danmark)
 8. Dylan van Zijl (Holland) / Jorn Buning (Holland)
 9. Mathias Lindberg (Danmark) / Simon Bigum (Danmark)
 10. Stefan Matzner (Østrig) / Silvan Dieterich (Schweiz)
 11. Francesco Lamon (Italien) / Davide Plebani (Italien)
 12. Tobias Wauch (Østrig) / Stefan Mastaller (Østrig)