Berlin 6-dagesløb

Efter en uges pause for 6-dages rytterne, skal 16 par i ilden når verdens ældste 6-dagesløb køres for 106. gang i den tyske hovedstad.

Tyskland er lig med 6-dagesløb, og Berlin er storbror når det kommer til 6-dagesløb i Tyskland. Det første løb i Berlin blev kørt helt tilbage i 1909 i den zoologiske haves udstillings hal. Løbet opnåede den nuværende kult status gennem de mange år i den ikoniske Berliner Sportspalast, og siden Deutschlandhalle, inden løbet i 1999 flyttede til den nye Velodrom på Landsberger Allee. Banen er opført på selv samme sted hvor den gamle østtyske vinterbane i Werner-Seelenbinder-Halle lå. 

Går man 10-15 år tilbage kørte man stadig 6-dageløb i Dortmund, München, Køln, Stuttgart, men nedgang i interessen for 6-dagesløbene og dårlige økonomiske forhold har lukket de fleste af de tyske 6-dagesløb ned. Alligevel kører man i netop overståede Bremen og Berlin for fuldehuse. De to tilbageværende løb kæmpe om at være det største løb i Tyskland, og selvom Bremen er ‘lillebror’ i forhold til hovedstadens flagskib, så er man godt med qua den store fest i Bremen. Men når det kommer til det sportslige er Berlin flere længder foran. Hvert år er der udsolgt på lægterne i Tysklands største cykelarena, 75.000 tilskuere er med til gøre Berlin til et af de mest besøgte 6-dagesløb på kalenderen.

Igen i år har arrangørerne samlet et slag kraftigt felt, hvor flere af rytterne kan opleveles i Ballerup umiddelbart efter. Med et stærkt favorit felt:

Par nr. 1

I par nummer et finder man et spændende stærkt tyske par. Rutinerede Roger Kluge, der er flere 6-dages sejre og VM medaljer på CV’et er sat sammen med den nye tyske 6-dages stjerne, Theo Reinhardt. Theo Reinhardt vandt i det netop overståede Bremen, sit første professionelle 6-dagesløb og er spået en stor fremtid på de tyske vinterbaner. Sammen med den stærke Kluge må man forvente at parret er med i kampen om sejren.

Par nr. 3

De to rutinerede ryttere, Leif Lamparter og Christian Grasmann, er det andet tyske favorit til årets løb. Lamparter der i Ballerup skal kører med Marc Hester, vandt løbet i Berlin tilbage i 2015 og er feltets mest rutinerede tysker med mere end 15 sæsoner på vinterbanen. Lamparters partner er den store og stærke Christian Grasmann, der blandt andet er kendt for sin 100 km sejr i Ballerup og sin 6-dagessejre i Bremen og Rotterdam.

Par nr. 4

Feltets to danskere Marc Hester og Jesper Mørkøv finder vi i par nummer 4. Hester har været i god form henover vinteren, og sluttede stærkt af i årets første løb i Rotterdam. Mørkøv har kæmpet lidt med sygdom, men kørte et flot løb i Bremen hvor han sluttede på podiet med sin udenlandske makker. Der er store forhåbninger til de to danskere, der jagter et godt resultat i Berlin som opvarmning til næste uges løb i København.

Par nr. 5

I fjor sluttede de to stærke hollændere Yoeri Havik & Wim Stroetinga sæsonen stærkt, og sejrede overbevisende Berlin. Siden har resultaterne svinget lidt, men i Rotterdam og Bremen så man begge ryttere med helt fremme i kampen om sejren. Man må forvente sig meget af de to, som kender hinanden rigtigt godt, og er specialister på de længere 6-dages baner som London, Berlin og København. 

Par nr. 7

Denne vinter har der været ingen i nærheden af den belgiske duo, Kenny de Ketele & Moreno de Pauw. Efter anden pladsen i London, er det blevet til sejre i Gent og Rotterdam, inden de Ketele sejrede med Theo Reinhardt i Bremen. De kommer til Berlin, hvor de vandt tilbage i 2016, som de store favoritter, hvor alt andet en sejr må betegnes som en skuffelse. Sammen er de to belgiere så stærk en duo, at arrangørerne i København har været nød til at splitte dem op, i håb om et mere spændende cykelløb. 

Par nr. 8

Par nummer 8 bestod oprindelse af de tidligere østrigske europamestre, Andreas Graf & Andreas Müller. Men da Graf er blevet syg, skal Müller, der er født og opvokset i Berlin, have ny partner. Andreas Müller er med sine 38 år 6-dages feltets ældste rytter, og eneste tilbageværende rene banerytter. Det kan meget vel være Müllers sidste sæson som professionel, og dermed det sidste løb på hjemmebanen i Berlin, så uanset hvem der bliver den anden halvdel i par nummer 8 kan man forvente en stor indsats fra den altid venlige og smilende Andreas Müller. 

Par nr. 12

I par nummer 12 finder vi noget så usædvanligt som et 6-dages par fra Hong Kong. King Lok Cheung & Chun Wing Leung bliver de første Hong Kong kinesiske ryttere til start ved et professionelt 6-dagesløb i Europa. Så skulle man tror, at de to automatisk ville være at finde i den tunge ende af feltet, hvilket meget også kan vise sig at være tilfældet, men Hong Kong har tidligere haft verdensmestre på cyklebanen, og de to kommer direkte fra World Cup finalen i Minsk med en frisk sejr i parløbet, så de to bliver spændende at følge på banen i Berlin.

Det professionelle 6-dages felt

Par Nr.: Navn:
1 Roger Kluge (Tyskland)
Theo Reinhardt (Tyskland)
2 Melvin van Zijl (Holland) 
Nick Stöpler (Holland) 
3 Leif Lamparter (Tyskland)
Christian Grasmann (Tyskland)
4 Marc Hester 
Jesper Mørkøv
5 Wim Stroetinga (Holland) 
Yoeri Havik (Holland)
6 Max Beyer (Tyskland)
Sebastian Schmiedel (Tyskland)
7 Moreno de Pauw (Belgien)
Kenny de Ketele (Belgien)
8 Andreas Müller (Østrig)
Andreas Graf (Østrig)
9 Kersten Theile (Tyskland)
Henning Bommel (Tyskland)
10 Andrien Teklinski (Polen)
Vojtěch Hačecký (Tjekkiet)
11 Daniel Staniszewski (Polen)
Wojciech Pszczolarski (Polen)
12 King Lok Cheung (Hong Kong)
Chun Wing Leung (Hong Kong)
13 Nico Selenati (Schweiz)
Tristan Marguet (Schweiz)
14 Mark Downey (Irland)
Felix English (Irland)
15 Achim Burkart (Tyskland)
Nico Hesslich (Tyskland)
16 Evgeny Shalunov (Rusland)
Ivan Savistkey (Rusland)