Europamesterskaber Berlin

Trine Schmidt og Julius Johansen sørge for danske medaljer på anden dagen ved EM, og så var Anita Yvonne Stenberg tæt på at sikre Norges første EM medalje nogensinde.

Pointløb Damer

Aftenens program startede helt fantastisk set med danske briller. I kvindernes pointløb var der ingen der kunne matche den dobbelte danske mester og tidligere VM sølvvinder, Trine Scmidt. Danskeren tog som den eneste to omgange på feltet, vel at mærke alene, og sejrede i 4 ud af løbets 10 spurter. Med hele 62 point var der ingen tvivl om at Trine kunne hyldes som ny europamester i pointløbet, med den imponerende margin på 31 point foran russiske Gulnaz Badykova. Kampen om sølv og bronze var en tæt kamp mellem 4 ryttere. Norske Anita Yvonne Stenberg, som til dagligt træner i Ballerup, stod med en medalje i hånden inden sidste spurt. Men da Badykova sluttede på anden pladsen og dermed snuppede de 6 point, sprang hun fra 25 til 31 point og tog dermed sølv medaljen. Da både Stenberg og hvide-russiske Tatsiana Sharakova begge sluttede på 29 point, skulle bronzen afgøres på placeringen i sidste spurt. Her sluttede Stenberg som 9’er i sidste spurt, og dermed tog hvide-russeren sig af bronzen da hun spurtede sig ind som 5’er. Selvom skuffelsen over at mistet en medalje må være ubeskrivelig stor, har Anita stor ære af aftenens pointløb. Anita Yvonne Stenberg, har gennemgået en imponerende udvikling de seneste år hvor hun har kørt sig op i verdens eliten hvor hun er top 3 på verdensranglisten. Det bliver ikke sidste gang vi kommer til at se den stærke norske pige med fremme ved et internationalt mesterskab. Foruden den norske succes, er det noget af et comeback på den internationale scene til Trine Schmidt. Det tegner godt for søndagens parløb, men ikke mindst det videre forløb frem mod kvalifikationen til OL i Tokyo.

Forfølgelsesløb Damer

Det var tid til revanche for britiske Katie Archibald efter sølvet i holdløbet i går aftes. Archibald satte hurtigste tid i kvalifikationen, og besejrede relativt klart polske Justyna Kaczkowska i kampen om guldet. Kaczkowska lagde ellers hårdt ud og tog spidsen de første 1.500 meter. Men Archibald fik langsomt kørt sig tilbage i løbet, og kunne tage en sikker sejr med hele 3 sekunder. I kampen om bronzen var enkeltstarts verdensmesteren Annemiek van Vleuten oppe mod Silvia Valsecchi, der i går var med til vinde holdløbet. Van Vleuten havde kørt hurtigste i kvalifikationen, men i kampen om bronzen tog Valsecchi føringen fra start og øgede hele vejen til mål hvor hun sejrede med 3 sekunder.

Udskilningsløb Mænd

Belgien fik deres første medalje ved dette EM, da Gerben Thijssen var bedst i mændenes udskilningsløb. I løb uden dansk deltagelse var belgiere bedst foran Ruslands Maksim Piskunov og Portugals Rui Oliverea. Nordens eneste deltagere, svenske Jonas Ahlstrand, nåede ikke med i kampen om top placeringerne da han blev udskilt på 17. pladsen.

500 meter på tid Damer

De tyske værter tog deres første guld medalje, da hjemmebane favoritten Miriam Welte vandt kvindernes 500 meter på tid foran sin unge landsmandsinde Pauline Grabosch og den russiske verdensmester Daria Shmeleva. Welte startede tredje sidst, og satte klart hurtigste tid. Grabosh var næste i aktion, men var for langt efter på den først omgang til at nå Weltes tid. Shmeleva var sidste rytter på banen, men hun satte tid til hele vejen rundt på de 500 meter, og måtte også se sig slået af den unge Grabosch.

Sprint Mænd

Frankrigs Sebastian Vigier sejrede i mændenes sprint, og hentede sin anden guld medalje på to dage og Frankrigs fjerde guld ved mesterskaberne. Sølvet gik til den tidligere mester Joffrey Hoogland fra Holland, efter at denne havde besejret den forsvarende verdensmester Denis Dmitriev i halvfinalen. Dmitriev tog bronzen foran Ukraines Andrii Vynokurov.

Omnium Mænd

Spaniens forhånds favorit, Albert Torres endte som vinder af mændenes omnium mesterskab. Men det var først i løbets afsluttende spurt at den stærke spanier kunne besejre Danmarks junior verdensmester, Julius Johansen. Julius kørte et imponerende omnium løb hvor den unge dansker tog føringen efter sejren i scratchløbet, og første frem til pointløbets sidste spurt. Det havde ellers længe været den franske verdensmester, Benjamin Thomas, og Polens Szymon Sajnok, som pressede den unge dansker undervejs i pointløbet. Men i sidste spurt blev Julius lukket inde og da Torres samtidigt hentede de 10 point var der ikke noget at gøre. Spanieren tog guldet foran den unge dansker og med den franske verdensmester på tredje pladsen. 

Forud havde den unge dansker kørt et for ham relativt anonymt løb, hvor han primært markerede sine nærmeste konkurrenter, Sajnok og Thomas. Julius tog point uden at bruge for mange kræfter, bag Thomas og Sajnok, som begge scorede pænt med point undervejs. Det var først halvejs gennem løbet det lykkedes for Torres at slippe fri med et af sine velkendte solo angreb. Torres vandt hurtigt en omgang, og tog sig også af en spurt undervejs, og de 25 point bragte ham tilbage i kampen om guldet. Med 3 spurter igen, var de førende Johansen og Thomas inden for få point. Men da Johansen sikkert kørte tredje sidste spurt hjem, mens Thomas og Torres kæmpede for at komme frem til den stærke dansker uden at scorede point, blev der atter skabt afstand og det lignede dansk guld. Men da Thomas sejrede foran Torres og Johansen i næst sidste spurt, kunne alle tre stadig løbe med guldet. Forud for sidste spurt havde Johansen fået placeret sig godt lige bag Torres, mens Thomas for første gang i pointløbet sad for langt tilbage. Men Johansen kom ikke med i Torres fremstød og blev lukket inden med 200 meter igen. Da Torres samtidigt tog sig af de 10 point, sikrede han sig Spaniens første guld, mens Danmark hentede sin anden medalje.

Ingen i Danmark var i tvivl om Julius kæmpe talent og kvaliteter som cykelrytter, og i aften var resten af den etablerede cykelverden også vidne til Julius’ kvaliteter. Især det afsluttende pointløb kørte Julius Johansen som en ryttere med flere års erfaring, og for ham meget atypisk. Julius kørte med stort overblik og fulgte sine konkurrenter uden at bruge for mange kræfter. Desværre kunne han ikke i det afgørende øjeblik slippe væk fra Thomas og Torres, derfor blev det i den sidste ende til sølv. Julius Johansen tager foruden sin sølvmedalje også stor ære med sig fra Europamesterskaberne i omnium, hvor fokus er på OL 2020.