Europamesterskaber Berlin

Trine Schmidt hentede sin anden guld medalje, mens Niklas Larsen fik sølv i pointløbet på tredje dagen ved EM i Berlin. Norges Anders Oddli og Anita Yvonne Stenberg viste igen høj kvalitet og at der ikke er lagt til medaljerne for vores nabo mod nord.

Pointløb Mænd

Danmarks forsvarende europamester i pointløb, Niklas Larsen, skød den tredje aften i gang med at tage sølv i herrernes pointløb. Selvom Niklas “kun” sluttede 4 point efter den polske vinder Alan Banaszek, var der på intet tidspunkt tvivl om udfaldet. Banaszek vandt de første to spurter og sejren blev sikret da han sammen med netop Larsen, tyske Max Beyer og græske Christos Volikakis tog en runde. Undervejs sikrede Banaszek sig to spurter, og lagde sig klart foran Larsen og Beyer. Mod slutningen forsøgte Norges Anders Oddli et stærkt solo fremstød, der sikrede ham 15 point, og næsten en omgang der ville have sikret ham en bronze medalje, men til sidst blev han hentet af flere angreb. Tre ryttere, som overhalede Oddli i deres angreb var Andreas Müller (Østrig), Krisztian Lovassy (Ungarn) og Denis Nekrasov (Rusland). De tre nåede rundt og blandede sig i kampen om bronzen. Müller nåede hele frem og placerede sig som treer i sidste spurt, men da Niklas Larsen sejrede foran Max Beyer sikrede danskeren sig sølvet foran tyskeren og med østrigeren på 4. pladsen.

Selvom Niklas Larsen aldrig nåede i nærheden af at kunne presse polakken, viser han igen at han er klasse pointløbs rytter. I fjor vandt han sit første internationale pointløb ved EM i Paris, og ved VM i Hong Kong fulgte Larsen op på succesen ved at køre sig ind på fjerdepladsen, og nu tager han sin anden medalje i træk.

Scratchløb Kvinder

Danske Trine Schmidt var sine konkurrenter overlegen, i aftenens scratchløb. I løbet over 40 omgange var feltet samlet til tre ryttere Evgenia Augustinas (Rusland) Lydia Gurley (Ireland) og Tetyana Klimchenko (Ukraine) slap væk. De tre fik opbygget et forspring på en halv omgang før der skete noget bagfra, og det var danske Trine Schmidt der kørte væk alene. Det tog kun to omgange for Trine Schmidt at hentede de tre udbrydere, og trioen blev til en kvintet. Det var tydeligt at Trine fik sat farten op i gruppen og inden længe nåede de fire ryttere op til bagenden af feltet, og det var tydeligt at de fire skulle afgøre det tre medaljer mellem sig. I spurten var der ingen tvivl om at Trine Schmidt var klart stærkest, hun sejrede klart foran hele feltet og tog dermed sin anden guld medalje på to dage. Sølvet og bronzen gik til Klimchenko (Ukraine) og Augustinas (Rusland).

1.000 meter på tid Mænd

Herrernes 1.000 meter på tid blev en tæt affære. Med tre ryttere tilbage førte tyske Eric Engler, men så satte den tyske favorit Joachim Eilers bedste tid i 1.00,733. Selvom Eilers fik en dårlig start kørte han sig tilbage på sin stærke afslutning. Efter Eilers gik sølvvinderen i sprint, hollandske Jeffrey Hoogland, på banen. Hoogland fløj rundt på banen og var på et tidspunkt 1,6 sekund foran Eilers, men som ventet gik Hoogland ned mod slutningen. Men selvom hollænderen næsten stod stille på den sidste omgang, lykkedes det ham at holde tyskere bag sig med sølle 3/100 af et sekund. Dermed manglede kun den forsvarende mester fra Frankrig, Quentin Lafarque. Lafargue fik en håbløs start og var længe langt efter og lå og kæmpede med Engler om bronzen. På den sidste omgang fik Lafargue fart på cyklen men måtte nøjes med bronzen. Danmark havde haft Kristian Kaimer Eriksen til start, men den unge dansker nåede ikke frem til finalen og tiden 1.04,128 rakte til en plads som nr. 18.

Forfølgelsesløb Mænd

Portugals Ivo Oliveira havde overrasket ved at sætte hurtigste tid i kvalifikationen og stod overfor den tidligere italienske verdensmester Filippo Ganna. Oliveira lagde ud som lyn og torden og fik hurtigt et stort forspring til Ganna. Men halvvejs igennem løbet var de to igen lige, og herfra så italieneren sig ikke tilbage. Ganna sejrede i 4.15,994 mens Oliveira overraskende tog sølv. I kampen om bronzen sejrede tyske Domenic Weinstein foran russiske Alexander Evtushenko. Lidt overraskende sluttede den forsvarende mester, franske Ermenault Corentin kun på 6. pladsen, mens Casper Folsach kørte en godkendt 12. plads hjem i tiden 4.23,206. Det største overraskelse var nok at briterne havde valgt ikke at have Charlie Tansfield med ved mesterskaberne. Tandfield havde lige en EM kørt 4.000 meter i en tid, der havde sikret ham guld ved dagens mesterskab. 

Omnium Damer

Norske Anita Yvonne Stenberg havde lagt sig i spidsen halvvejs gennem omnium, men med sejren i udskilningsløbet kørte britiske Kathy Archibald sig i spidsen, og den stærke brite blev aldrig sat under pres i det afsluttende pointløb. Sølvet gik lige så sikkert til hollandske Kirstin Wild. De to havde lagt sig klart i spidsen inden pointløbet, og selvom Wild aldrig formåede at presse Archibald, blev hun hellere aldrig selv sat under pres bagfra. I det hele taget, virkede det ikke til at nogen af de tilbage værende havde kræfterne til at sætte alt på et bræt i kampen for en medalje. Danske Amalie Dideriksen var efter dårlige resultater i scratch- og tempoløbene tvunget ud i et at hente en omgang for at komme med i kampen om bronze, men det lykkedes ikke for danskere at ramme momentet til at blive helt farlig. Dideriksen sluttede løbet på 11. pladsen, og nu er fokus på morgen dagens parløb med EMs store stjerne på kvinde siden, Trine Schmidt. Norges Stenberg gik ind til udskilningsløbet på første pladsen, men en uheldig 16. plads kostede i den sidste ende for mange point. Stenberg sluttede EM på 7. pladsen i omnium, og selvom hun måske står tilbage med en tom følelse oven på 4. pladsen i pointløbet, har den unge norske kvinde leveret en fornem præstation og forsætter hun sin udvikling vil hun uden tvivl tage EM og VM medalje i de kommende år. Bronzen gik til Italiens Elisa Balsamo, der i sidste spurt besejrede Andrea Waldis fra Schweiz og dermed glemte sig forbi den Schweiziske rytter med et sølle point. 

Keirin Damer

Der er ingen tvivl om at Kristina Vogel er den helt store stjerne ved EM i Berlin, og hendes sejr i kvindernes keirin så næsten for nem ud. Den forsvarnede verdens- og olympiske keirin mester, Vogel, havde trukket pladsen bag dernyen. Det første angreb kom fra den tidligere verdensmester Anastasiia Voinova med 500 meter til mål, men Vogel accelerede og holdt russeren på yder siden. Voinova måtte til sidst opgive, og Vogel kørte sejren sikkert hjem. Sølvet gik til Simona Krupeckiate, der selvom hun havde Vogels hjul hele vejen ikke havde fart nok til at angrib tyskeren. Ukarines Liubov Basova vandt bronze.