Mini 6-dagsløbet

I disse dage er der fuld gang i det Berlinske 6-dagsløbet, og om få dage går det løs i Ballerup ved 55. københavnske 6-dagsløb. Men for to jyske U15-drenge bliver det en helt særlig oplevelse.

Der er ingen tvivl når talen falder på det 55. københavnske 6-dagsløb for Frederik Bjørn Sørensen (C.K. Aarhus) og Oliver B. Søndergaard (Silkeborg I.F.), så er det med en blanding af spænding og glæde de to drenge på 13 år går ind til deres andet ‘Mini 6-dagsløb’ i København.

Selvom det kun er den 55. udgave af det Københavnske 6-dagsløb, så er ‘Mini 6-dagsløbet’ i København det ældste af sin art i verden. Det første ‘Miniløb’ blev kørt for første gang tilbage i 1977, og kigger man listen af tidligere vindere igennem, finder man mange kendte navne i dansk cykelsport: Jimmi Madsen, Marc Hester, Frederik Rodenberg m.f. Gennem årene har Aarhus også opnået fine resultater i ‘Mini løbet’; i 1986 vandt Mark Rohde og Dennis Rasmussen som de første aarhusianere. Den senere landevejs professionelle på Quick-Step og Saxo Bank, Mads Christensen fra Odder, vandt i 1998 med københavneren Palle Mortensen. Niki Østergaard og Erik Lahm vandt sammen i 2002 inden Patrick Leth blev den foreløbigt sidste jyske vinder, da han sammen med Casper Petersen vandt tilbage i 2010.

Selvom selve konkurrence og det endelige resultat i den sidste også er vigtig for Frederik og Oliver, så er det på ingen måde det som fylder her kort før starten på løbet. Sidste år kørte de to drenge sammen som feltets yngste par, og det var en noget af en oplevelse. For første gang prøvede de dengang kun 12-årige drenge at køre cykelløb i en godt nok ikke helt fyldt hal i Ballerup, men bare det at der var flere tilskuere end til normale løb, høj musik, speak, lysshow, fest og høj stemning, alt sammen noget der normalt er forbeholdt de professionelle, og bare sådan en lille ting som, at få sit eget personlige indgangs kort med billede på, var med at til give de to drenge en oplevelse for livet. Nu er de to klar til at prøve det for anden gang.

Frederik og Oliver under Mini 6-dagsløbet 2016, foto: Anne Juel, Juel Foto.
Frederik og Oliver undervejs i ‘Mini 6-dagsløbet’ 2016. Foto: Anne Juel, Juel Foto.

Op til dette års udgave, har de to drenge igen i år været igennem et intensivt træningsforløb med ugentlige træninger og trænings lejre i Ballerup under ledelse af de to dygtige ‘Mini’-trænerer, Bjarne Kratholm og Simone Smith Larsen Thornholm. Foruden det at køre hurtigt på cyklen, lærer børnene hvordan man kører i et stort felt, skifter med sin makker, men også helt lavpraktiske ting som hvordan man skal hilse på publikum under præsentationen og hvordan man kører æres omgang. Det lyser dog klart ud af de to drenge, at det sociale sammenhold og kammeratskabet med de øvrige deltagere, som overskygger alt andet. Frederik påpeger at man får et fantastisk sammenhold på tværs af landet, da man lærer nogle nye ryttere at kende som man ikke kører med til dagligt, og Oliver supplere med, at bare det at få en ny partner også er med at skabe nogle helt nye kammeratskaber.

Frederik og Oliver ved 'Mini løbet' 2016, foto: Anne Juel, Juel Foto.
Frederik og Oliver ved ‘Mini 6-dagsløbet’ 2016, med matchende styrbånd. Foto: Anne Juel, Juel Foto.

I fjor kørte Frederik og Oliver netop sammen som par nr. 3, men som Oliver påpeger, så er det anderledes i år. Frederik kører i år sammen med Nis Fuglsang i par nr. 9, mens Oliver skal køre med Simon Lehmann i par nr. 8. Selvom sidste års løb var en hård omgange, hvor drengene sluttede et stykke tilbage på resultatlisten, så er de begge blevet et år ældre og er sidste års erfaring rigere og klar til årets udgave. Underligt nok bliver der slet ikke talt om sportslige forventninger. Frederik og Nis vandt godt det sidste optakts løb i Ballerup for godt en uge siden, hvilket var fedt, men det er ikke det som fylder mest. Næ nej, nu går snakken på at få skiftet farve på styrbåndet, så det matcher den nye parløbstricot, og Frederik, der siden sidste år har kørt med en orange hjelm, forhandler med far Thorbjørn om en nye sort hjelm, da han i år har skiftet den orange tricot ud med en sort. Hvorvidt de to når til enighed vides nok først torsdag. Derudover så bliver de 6 dage i København, hvor man som kun 13-årige får en forsmag på livet som professionel, noget som virkelig har tag i de to drenge. Og selvom man ikke kan få dem til at indrømme det, så er de ekstra dages fri fra skole nok ikke noget, der tæller ned i det samlede regnskab.

Det københavnske ‘Mini 6-dagsløb’ starter torsdag aften kl. 18.40, lige inden det professionelle felt går på banen.

Nis Fuglsang og Frederik Bjørn Sørensen vinder Miniløbet inden 6-dagsløbet, foto: Tommy Kjærluff Eriksen.
Nis Fuglsang og Frederik Bjørn Sørensen vinder Miniløbet inden 6-dagsløbet. Foto: Tommy Kjærluff Eriksen.