Provinsmesterskaber 2017 – Information

Jysk/Fynske Mesterskaber 2017

Aarhus Cyklebane lægger cement til de første regionale mesterskaber i banecykling i flere år, når der fredag d. 26. maj køres jysk/fynske mesterskaber i sprint, omnium og parløb.

Tilbage i cyklebanernes storhedstid under totalisator spillet, var et af sæsonens store sportslige højdepunkter provinsmesterskaberne. Sammen med Grand Prix’et og Danmarksmesterskaberne kunne provinsmesterskaberne trække fulde huse på Cyklebanen i Aarhus, når der skiftevis blev afviklet sprint eller forfølgelsesløb. Især sprint disciplinen var det store trækplaster når de lokale Per Sarto, Niels Freborg og Keld Blæsild skulle op i mod Jørgen Jensen og ‘Store’ Peder (red. Pedersen) fra Odense, eller op gennem 1950’erne da Aarhus havde det stærkeste sprinter korps i historien med Alfred Houlberg, Jens Juul Eriksen, brødrene Holmstrup (Ejvind og Olaf), Jørgen Frølund og Flemming Eriksen, skulle op mod Rønn Nielsen, Bendt Banke og Willy Bechmann fra Odense.

Ikke siden Bo Sommers (Odense) og DCUs forhenværende formand Niels Sørensen (Hobro), vandt mesterskaberne i hhv. sprint, forfølgelsesløb og pointløb tilbage i 1996, har der været kørt mesterskaber for provinsrytterne på Aarhus Cyklebane. Det bliver der lavet om på i år, når mesterskaberne atter vækkes til live på Aarhus Cyklebane. Præcis som tilbage i ‘de gode gamle dage’ bliver det en tæt kamp mellem jyderne og fynboerne. I sprint er hver af de to baner blevet forhånds tildelt 3 startpladser, mens både omnium og parløb køres som åbne mesterskaber, og dermed vil der også være plads til de sjællandske ryttere. 

Sprint

I sprint disciplinen sender fynboerne et stærkt hold til Aarhus. Et hold, som tæller bronzevinderen fra sidste års Danmarks mesterskab, Mathias Munk Andersen, den tidligere Danmarksmester, Henrik Dam Nielsen, samt den hurtig kerteminder Martin Steffensen. Det er endnu ikke afklaret hvem Aarhus vælger at stille til start med, da der første skal afholdes iagttagelses løb, men mon ikke der bliver plads til Aarhus’ hurtigste mand på 2 hjul, sølvinderen fra sidste års Danmarksmesterskaber, Morten Høgh Abel Jensen og U17 Danmarksmesteren, Svend Helleshøj Buch.

Omnium

Med en måned til de danske elite mesterskaber i omnium på Aarhus Cyklebane, bliver provinsmesterskaberne den perfekte forberedelse for de lokale ryttere. Stævnet afvikles efter samme format, som der køres efter ved internationale stævner, så som verdensmesterskaberne og dermed også de danske mesterskaber. Distancerne og pointtildelingen er tilpasset det øvrige program på dagen, men der lægges fra land med scratchløb over 15 omgange, inden der køres tempoløb over 20 omgange, udskilningsløb og afsluttes med pointløb over 40 omgange. I hver af de 3 første afdelinger køres der om point som rytterne tager med sig til pointløbet. Rytteren med flest indkørte point efter pointløbet, vil være ny provinsmester i omnium. Dermed kan publikum se frem til det spændende omnium format, hvor intet er afgjort inden den sidste spurt i pointløbet. Kampen om guldet forventes at blive en tæt affære, men som vi så ved Gunnar Asmussens Æresløb, er flere af de lokale ryttere i strålende form. Lasse Eland sejrede efter en stærk afslutning, men han må forvente at blive udfordret af unge Jeppe Aaskov Pallesen og den stærke Rasmus Søgaard. Foruden de lokale Aarhus drenge tæller startlisten foreløbigt også den 4 dobbelte verdensmester Alex Rasmussen, som kører sit første løb siden 6-dagesløbet i København, Giant-Castellis Aske Vorre og de stærke Vejle ryttere Mads Meyer og Thomas Guldhammer, samt ryttere fra Odense og København.

Parløb

Provins mesterskabs stævnet afsluttes med parløb over 60 omgange. Det bliver det første parløbsmesterskab på Aarhus Cyklebanen siden Alex Rasmussen og Michael Berling vandt de danske mesterskaber tilbage 2004. Alex Rasmussen er qua sin store erfaring et oplagt bud på en mester i parløbet, mens det nok er noget mere usandsynligt at vi vil se den nuværende sportslige leder, Michael Berling, med fremme i kampen om medaljer. I forbindelse med årets første parløb på Aarhus Cyklebane, måtte man desværre afbryde løbet efter Alexander Landers styrt. Ved den lejlighed havde det stærke par nr. 5 i hvidt og sort, Thomas Guldhammer og Mads Meyer, lagt sig i spidsen, og selvom vi ikke fik set løbet til ende, må man tælle par nr. 5 blandt favoritterne til årets mesterskab. Provinsmesterskaberne bliver også første gang, hvor vi kan opleve det nye par nr. 7 i Aarhus, Lasse Eland og Aske Vorre. I vinters leverede parret flotte resultater på cyklebanen i Odense, hvilket fuldt fortjent har sikret dem sart i trøjen med 7-tallet på. Desværre går vi glip af den lokale duel, da hele par nr. 1, Jakob Frandsen og Nicklas O. Pedersen, begge er i udlandet med deres respektive hold, men den endelige startliste tæller også stærke par fra København og Odense.

Foruden mesterskaberne i sprint, omnium og parløb, køres der også løb for øvrige senior, motion og damer, det komplette program samt endelig startliste vil være tilgængelig i næste uge på løbssiden.