Rekordernes Aften på Cyklebanen

Fredag aften bød på ikke mindre end 3 nye banerekorder på Aarhus Cyklebane.

Fredag d. 3. juli, var alt klart til de danske mesterskaber på Aarhus Cyklebane. Frederik Muff Hansen var vel undervejs på sit time rekord forsøg, da regnen væltede ned over Aarhus og den gamle Cyklebane. Frederik havde tilbagelagt 32 km, på vel under 40 min, og meldte med det samme ind på at køre allerede igen d. 17. juli. Fredag aften var han klar igen, denne gang med noget nær perfekte forhold for Aarhus Cyklebane. Det danske sommervejr bød på høj sol, blå himmel og svag vind fra vest. Præcis kl. 17.00 lød starten for den umulige time.

Planen var klar; målet var at køre omgangs tider omkring 24,5 sekund, og dermed runde de 49 km, hvilket lige akkurat ville passer Ole Ritters distance fra 1974. Gennem træningen og alle test, var der ikke mange der var i tvivl om at Frederik ville sætte ny banerekord (den forhenværende lød på 38,395 km sat af Willy Johansen 22. august 1926), hvilket i sig selv var et mål for forsøget. Men ellers handlede det i høj grad om træning, og presse barriere for sit eget niveau. Frederik er en rytter der har flyttet sine grænser gennem de sidste ar sæsonen, og i dag er blandt de bedste ryttere i den danske elite klasse, og med en stor motor og speciale på enkeltstarterne var et angreb på den umulige time en god målestok for den ambitiøse rytter.

Frederik lagde stærkt ud, og fulgte planen til punkt og prikke, hvilket betød han var godt på vej mod en distance over de 49 km. Men desværre tog vinden til efter 20 minutters kørsel. Det stod hurtigt klart, at de 49 blev en umulig opgave at nå på Aarhus Cyklebane, og det blev i stedet en kamp om at nå så langt som muligt. Efter 57 min lå Frederik til at slutte på 48,296 km, men med en stærk slutspurt og løb tiden ude som han havde tilbagelagt omgang nr. 145, og efter korrektions sluttede distancen på 48,33278 km. En imponerende præstation alt taget i betragtning.

Det var også en brugt men tilfreds Frederik Muff der efterfølgende kunne gøre status; “Det var en hård omgang, at skulle køre en time med håndtaget i bund og den nev godt til sidst, hvor jeg skulle bruge alle kræfter på at holde farten oppe. Her fik jeg stor hjælp fra de mange fremmødte tilskuere, som skabte en fantastisk kulisse og gav mig endnu mere motivation til at køre mig helt ud“.

Ovenpå aftenens timerekord forsøg startede cykelløbene, og allerede som 5. start fik publikum det næste angreb på en banerekord, da Cykling Odenses Amalie Winther Olsen angreb Sine Lysdahls 10 km rekord bag derny. Pacet af Carsten Olsen, Amalie lagde hurtigt ud, og kørte hele vejen stabile omgangs tider på omkring 23 sekunder. Da hun kørte ud på sidste omgang var hverken, Amalie eller publikum i tvivl om, at det ville blive til en ny rekord, og da hun passerede stregen efter 30 omgange stoppede tiden på 11 min og 34,838 sekunder.

Aftenens tredje rekord forsøg var i kvindernes holdsprint, hvor Amalie Winther Olsen denne gang stillede til start med klubkammerat Karoline Hemmsen. Hemmsen kørte første tur, og havde med en tid på 29,633 sekunder, givet Amalie Winther Olsen perfekte forudsætninger for en ny rekord. Da Winther Olsen passerede målstregen en omgang senere, stoppede klokken på 54,041 sekunder, og dermed havde de to fynske piger sat ny banerekord.

Det var også en tilfreds formand, der gjorde status oven på 3 nye rekorder og det første timerekord forsøg i 94 år: “Det har været en fantastisk aften, Frederik forsøg først på aftenen var verdensklasse, og stærkt af Amalie og Karoline at runde aftenen af med så stærke tider. Amalie satte en fremragende tid på 10 km, som næppe bliver slået lige foreløbigt, og så er det virkelige imponerende det som Frederik præsterede først på aftenen. Det har været en længere proces at nå frem til at gøre et så vanvittigt forsøg, mange har i tidens løb talt om at forsøge, men aldrig nået længere end det. Gennem arbejdet med sports chefen, Michael Berling, har Frederik forsøgt sig med forskelligt udstyr og pace strategier. Ingen tvivl om at han, under de rette forhold og med de åbenlyse opdateringer på udstyret, vil kunne køre væsentlig længere end i fredags. 48,322 km på Aarhus Cyklebane er en stor præstation, større end de fleste lige regner med“. Slutter Johannes Ollerup Sall fra Aarhus Cyklebane.

Komplette resultater med nye rekorder: Resultater