6-Dages Finalen
Landevejs sæsonen er for længst gået i gang siden den sidste jagt i 6-dages sæsonen blev kørt 31. januar i København. Kun tre danskere vil være at finde når 6-dages serien afsluttes med den stor finale fredag aften på Mallorca.
6-dages serien, som er blevet indført denne vinter, har været kørt over fire af sæsonens syv 6-dagesløb. London, Amsterdam, Berlin og København har været rammerne for de fire kvalifikations løb. Hos elite herrerne har 24 forskellige par kæmpet om de 12 pladser (plus 1 wildcard) til årets finale, som køres over en jagt på 20 minutter, 15 km pointløb, parudskilningsløb og en afsluttende 60 minutters finale jagt.
6-Dages serien har været et frisk pust af ny tænkningen på en blødende 6-dages kalender. Live stream skulle bringe 6-dages løbene ud til endnu flere fans, men desværre gik produktions selskabet konkurs kort inden 3. og 4. afdeling i Berlin og København. Generelt har det nye system delt vandene, hvor der i køres kortere programmer og i større gear end tidligere. Lidt groft sagt, har flere af 6-dages løbene mindet mere om de mesterskabs løb man ser ved VM end deciderede 6-dagesløb. De skarpeste kritikkerne mener ikke, at serien har meget med 6-dagesløb at gøre, men fakta er at Amsterdam genopstod i år, og løbene i London og Berlin kører for fulde huse, selv København havde en flot fremgang i tilskuere.
Elite Herre
Desværre for finalen har to af de kvalificerede par, hhv. det danske par nr. 7; Michael Mørkøv/Lasse Norman Hansen og de britiske verdensmestre; Bradley Wiggins/Marc Cavendish, meldt afbud til finalen grundet arrangement med deres respektive landevejs hold. I det hele taget kommer rytternes landevejsprogram for februar og marts efter løbet i København, til at spille ind på hvem som klare sig bedst. Mange af rytterne har ikke kørt baneløb på højeste niveau siden København, mens andre har kørt World Cup og er i gang med forberedelserne sig til verdensmesterskaberne i Hong Kong næste måned og derfor må forventes i topform.
Favoritterne
Mens 6-dages sæsonen kørte på højtryk, var det ingen tvivl om, at belgierne Kenny de Ketele/Moreno de Pauw var det bedste par. Det stærke belgiske par sluttede da også suverænt på 1. pladsen af 6-dages serien, og deres dårligste placering hele vinteren var en 4. plads i Rotterdam. De to belgiere har kørt en del landevej for deres prof. hold, Topsport Vlaanderen, samtidigt med at de også er forberedt sig til næste måneds VM. Belgierne regnes blandt favoritterne ved kommende VM, og man kan ikke komme udenom dem som favoritter ved fredagens finale på Mallorca.
For at se på hvem der ellers er blandt favoritterne fredag, skal man se på hvem der også er blandt favoritter ved det forestående VM. Her kommer man ikke uden om verdens ranglistens nr. 1 og viceverdensmestrene, Morgan Kneisky og Benjamin Thomas (Frankrig). De to har ikke gjort det store væsen af sig i 6-dages løbene, og kvalificerede sig via af den samlede 11. plads, men når det gælder mesterskabs løb så er de altid at finde helt i top. Claudio Imhof og Tristan Marquet (Schweiz) har vist stærk kørsel denne vinter, og indtager den øjebliklige 4. plads på verdens ranglisten og sammen med de stærke australierne Callum Scottson og Cameron Meyer er de stærke outsidere til endelige sejr. Australierne var et særdeles imponerende bekendtskab i London og Ghent hvor de fløj rundt på banen, og siden har man ikke set noget til dem. Meyer er tidligere verdensmester i parløb, mens Scottson er forsvarende verdensmester i holdløb, derfor må man forvente at se de to stærke australiere med fremme fredag.
Men de største favoritter må udentvivl være det spanske par med Albert Torres og Sebastian Mora Vedri. De to er kun kommet med i finalen via det Wild Card som er blevet uddelt. Sammen blev de to europamestre i oktober, hvor Torres også vandt guld i omnium, og i fjor vandt de bronze ved det forrygende VM i London. De to spaniere er i så udbredt grad mesterskab ryttere, og selvom de var stor favoritterne ved EM, og konstant blev mandsopdækket lykkedes dem alligevel at vinde ved at tage to omgange alene. Selv med så stærkt et felt til start, må de spanske hjemmebane favoritterne regnes som feltets største favoritter.
De øvrige deltagere
Det vides endnu ikke om det Andrew Tennant og Chris Latham, som skal repræsentere Storbritannien ved det forestående VM, eller om det bliver Mark Stewart og Oliver Wood, der har kørt EM og World Cuppen. Storbritannien er på den samlede 3. plads på verdensranglisten, men det er primært takket værende Wiggins/Cavendish VM guld i fjor. Tennant/Latham er gode ryttere, som man også så i London, men vi kan vel næppe forvente at se de to stærke englændere med helt fremme i kampen om sejren.
Lige bag De Ketele/de Pauw på 6-dages seriens rangliste finder Yoeri Havik/Wim Stroetinga (Holland), Leif Lamparter/Marcel Kalz (Tyskland) og Andreas Graf/Andreas Müller (Østrig). Alle tre utroligt stærke 6-dages par, som også har kørt flot igennem vinter sæsonen. Men er de i samme form som i vinters? Holland og Østrig missende VM kvalifikationen i parløbet, men vi får stadig Graf og Müller at se i individuelle discipliner, er det straks mere tvivlsomt om vi får de to hollænder at se ved VM. Dog har Havik vist god form, ved at tage 2. pladsen i Ronde van Zuid Holland. Det tyske toppar har de sidste par sæsoner kæmpet en del, med at levere top resultater, og eftersom Marcel Kalz slet ikke er den af det tyske hold ved VM kan det viser sig at være en stor hæmsko for de rutinerede tyskere. Tyskland har yderligere to par klar til finalen i Christian Grasmann/Maximilian Beyer og de tyskemestre Nico Hesslich/Achim Burkart. Alle dygtige baneryttere, men vi tør godt sige at de kommer ikke til at spille nogen større roller fredag aften. Grasmann er kun for nyligt vendt tilbage efter sit styrt i Berlin, og mod et så stærkt felt som er til start, levner vi ikke de tyske ryttere store chancer.
Danskerne?
Hvad med den danske deltagelse? Som sagt er det kun Hester/Mørkøv, som har fundet vej til finalen på Mallorca. De har denne vinter kørt flere 6-dagesløb end nogen andre danske ryttere, men selvom de måske lige netop nu er Danmarks stærkeste 6-dages ryttere, har de denne vinter været et stykke fra det niveau vi tidligere har set. Mørkøv var ellers med fremme i Rotterdam og Bremen, hvor det blev til hhv. en 2. plads med Lasse Norman og en 3. plads med Yoeri Havik, men ellers har de to været at finde nede midt i felterne. Det skyldes blandt andet, at man er begyndt at benytte højere gear. Både Mørkøv og Hester er specialister på de små baner med lave gear, hvor man kører med mange tempo skift og omgange bliver erobret i et væk, men på de større baner med tungere gear har de haft problemer. Efter de to hellere ikke skal repræsentere Danmark ved det kommende verdensmesterskab, tror vi at de danske vinterbane specialister kommer til kort mod VM favoritterne fra Frankrig, Belgien og Spanien, men vi kipper med Dannebro og krydser fingre for top resultat.
Parløbs Feltet:
- Kenny de Ketele / Moreno de Pauw (Belgien)
- Yoeri Havik / Wim Stroetinga (Holland)
- Leif Lamparter / Marcel Kalz (Tyskland)
- Andreas Graf / Andreas Müller (Østrig)
- Pim Ligthart / Jens Moiris (Holland)
- Jesper Mørkøv / Marc Hester (Danmark)
- Christian Grasmann / Maximilian Beyer (Tyskland)
- Morgan Kneisky / Benjamin Thomas (Frankrig)
- Tristian Marguet / Claudio Imhof (Schweiz)
- Callum Scottson / Cameron Meyer (Australien)
- Nico Hesslich / Achim Burkart (Tyskland)
- Andrew Tennant / Chris Latham (Storbritannien)
- Albert Torres / Sebastian Mora Vedri (Spanien)
Damernes Finale
Mens der er lagt op til en spændende og jævnbyrdig finale hos herrerne, så ligner kvindernes løb et opgør mellem de stærke briter Katie Archibald, Elinor Barker og vores danske verdensmester, Amalie Dideriksen. Desværre er det blevet til afbud fra danske Trine Schmidt, som ellers havde kvalificeret sig til finalen via den samlede 3. plads efter netop Archibald og Dideriksen. Men som hos herrerne har hun måtte melde fra pga. aktiviteterne med sit hold Lotto Soudal. Der bliver dog lidt mere “dansk” islæt over kvindernes finale, i det norske Anita Yvonne Stenberg, som til dagligt bor og træner i København er at finde på startlisten. Kvindernes finale køres over 10 km scratchløb, udskilningsløb og 10 km pointløb.
Kvindernes Omniums Felt:
- Katie Archibald (Storbritannien)
- Amalie Dideriksen (Danmark)
- Elinor Barker (Storbritannien)
- Anita Yvonne Stenberg (Norge)
- Maria Giulia Confalonieri (Italien)
- Neah Evans (Storbritannien)
- Tatjana Paller (Tyskland)
- Alzbeta Pavlendova (Slovakiet)
- Gudrun Stock (Tyskland)
- Anna Knauer (Tyskland)
- Kelly Markus (Holland)
- Ema Kankovska (Tjekkiet)
- Stephanie Pohl (Tyskland)
- Lisa Küllmer (Tyskland)