VM London dag 4 – Dideriksen overnatter som 3’er

VM London

Et vanvittigt comeback af Lasse Norman Hansen var lige ved at sikre ham en medalje i omnium, som blev vundet Gaviria fra Colombia i det tætteste omnium løb nogensinde, hvor 1, 2 og 3 sluttede á point.

Pointløb Kvinder

Kvindernes pointløb led i den grad under, at alle de bedste kvinder satser på omnium som er OL disciplin, og at dermed ikke er den fokus på pointløbet fra de bedste nationer. Amalie Dideriksens holdkammerat fra Boels-Dolmans, polske Katarzyna Pawlowska vandt guldet foran Jasmin Glaesser fra Canada og Arlenis Sierra fra Cuba. Efter 5 af i alt 10 spurter havde lituiske Ausrine Trebaite, lagt sig i spidsen med 8 point. Men da Trebaite tabte en omgang helt alene, var 6 point nok til at føre løbet. Løbets mest dramatiske situation, kom da Hong Kongs Yao Pang uprovokeret kørte ind i den forankørende rytter, og tog Elise Delzenne (Frankrig) og Caroline Ryan (Irland) med sig ned. Pawlowska var lige ved at ryge med ned, men selv om hun var skulder ved skulder med en styrtende Yao Pang, lykkedes det for Pawlowska at holde sig på cyklen.

Sprint Herre

Efter 2 lange dage med sprint hos herrerne endte den forsvarende olympiske mester, værternes Jason Kenny øverst på podiet efter endnu en spændende disciplin. Efter reformen ved de olympiske lege, hvor der er kommet endnu mere fokus på sprint disciplinerne, er banens konge disciplin på vej mod en stor renæssance. Hele 18 ryttere kørte under de magiske 10.000 sekunder i fredagens kvalifikation, og flere forskellige nationer byder sig nu til i internationalt sprint. Af de 8 ryttere som kørte i aftenens kvartfinaler, var det kun Storbritannien som havde 2 ryttere, mens både Holland (med europamestre Jeffrey Hoogland) og Tyskland måtte sig henvist til mindre betydende placeringer. Aftenens finalen mellem Kenny og australske Matthew Glaezer gik ud i alle 3 afdelinger, med tætte afgørelser. I første heat vandt Glaezer efter målfoto afgørelse. I andet heat, viste Kenny stærk kørsel, da han angreb Glaezer på vej ud på sidste omgang. Glaezer, som kørte væsentlig stærkere forsøgte at overhale Kenny gennem det første sving, men blev fanget på oversiden og selvom han reelt var foran Kenny kunne Glaezer ikke trække ned i banen. Gennem det sidste sving kom Kenny forbi Glaezer igen, pga. den kortere distance, og publikum gik amok da Kenny kunne udligne til 1-1. I det sidste afdeling var det igen Glaezers tur til at køre spurten hjem fra spidsen, men denne gang kørte Kenny rent forbi Glaezer og kunne dermed juble over sit verdensmesterskab og værternes tredje.

I kampen om bronze havde russiske Denis Dmitriev igen problemer med Damian Zielinski fra Polen, og kunne dermed glæde sig over endnu en VM medaljer.

Jason Kenny guld vinder i sprint
Jason Kenny guld vinder i sprint

Omnium Herre

Efter en frygtlig første dag af Lasse Norman Hansen, virkede alt snak om medaljer meget langt væk, og Lasse gik bare ud og kørte. I dagens første disciplin, 1.000 meter på tid, satte Lasse den hurtigste tid af alle og viste den gode form han er kommet i til dette VM. Lige bag Lasse, sluttede de to duellanter om guldet Gaviria og Viviani. Viviani vandt den efterfølgende omgang på tid foran Glen O’Shea fra Australien og hollandske Tim Veldt. Lasse sluttede som nr. 7 i omgang på tid, og var forud for det afsluttende pointløb stod Lasse på 7. pladsen hele 54 point efter Viviani, men kun 18 point fra en 3. plads. Den første halvdel af pointløbet blev en taktisk affære, hvor Viviani havde mere travlt med at mandsopdække Gaviria end at udbygge sin føring. Cavendish scorede mange point i løbets spurter og fik kørt sig op på løbets 3. plads, men var også under konstant opdækning. Lasse kørte et meget anonymt løb den første halvdel, men omkring halvejs slap han afsted med tyske Roger Kluge, japanske Kazushige Kuboki og Mexicos Ignacio Prado, og med sejren i den efterfølger spurt bragte Lasse op som nr. 4, kun 5 point fra Kluge på 3. pladsen.

Kort efter angreb Kluge igen sammen Glenn O’Shea og Jasper de Buyst, og de tre vandt hurtigt en omgang, som bragte Kluge i spidsen af løbet. Kampen spidsen mens Viviani og Gaviria blev ved at dække hinanden, og score point nok til at bringe dem begge forbi Kluge igen. Men Kluge bragte sig i spidsen for løbet, ved at vinde den 3. sidste spurt efter et imponerende angreb, hvor han hentede 5 ryttere i udbrud på selve målstregen. Lasse, Glen O’Shea og Kuboki var kørt væk inden næst sidste spurt. Lasse tog spurten for O’Shea og Kuboki og med Gaviria som 4 nede i feltet. Dermed var Gaviria og Kluge begge på 191 point og Viviani på 186, og da de tre to omgange senere fik kontakt til feltet kom O’Shea også på 191 point, mens Lasse var nr. 5 med 181 point. Løbet afsluttende spurt skulle dermed afgøre den to dage lange omniums konkurrence. Cavendish kørte en lang spurt med Viviani på hjul. Viviani forsøgte at gå forbi men Cavendish var for stærk i spurten, og henviste italieneren ikke bare til anden pladsen men også den utaknemmelige 4. plads lige udenfor podiet. Bag de to landevejs stjerner kom Jasper de Buyst, Kuboki og New Zealands Aaron Gate som hhv. 3, 4 og 5. Dermed sluttede alle tre medalje vindere på samme point antal, og løbet reelt afgjort på placeringen mellem de tre i den sidste og afsluttende spurt. Glen O’Shea var efter sin vundne omgang aldrig nået frem til fronten og sluttede nede som nr. 14, men er nok yderst tilfreds med sin bronze medalje. Fernando Gaviria Rendon og Roger Kluge sluttede side om side i spurten for guld. Det lykkedes lige netop Gaviria at holde Kluge bag sig, da de to sluttede som 6 og 7 i løbets sidste spurt. Dermed genvandt Gaviria sin guldmedalje fra i fjor, foran Kluge, O’Shea og med Elia Viviani kun 2 point efter som nr. 4, Lasse og Cavendish hhv. som 5 og 6. Lasse var kun 10 point fra guldet, det vil sige, at havde Lasse taget en 10. plads i enten fredagens scratch- eller udskilningsløb havde han sluttet som verdensmester. Det er selvfølgelig kun spekulationer, og hatten af til Lasse og staben bag ham, ikke bare lægge sig ned, men komme ud lørdag og levere 100% til det sidste. Det lover godt for det olympiske løb i Rio til sommer.

Elia Viviani (blå) og Fernando Gaviria Rendon (hvid) fulgtes ad i det meste af pointløbet
Elia Viviani (22) og Fernando Gaviria Rendon (9) fulgtes ad i det meste af pointløbet

Omnium Kvinder

Lørdagens program blev afsluttet af kvindernes udskilningsløb i omnium. Forinden havde kvinderne været i aktion i scratchløbet og 3.000 meter individuelt forfølgelsesløb. Danske Amalie Dideriksen, som vandt sølv ved EM efter britiske Laura Trott, kom ind til VM med det mål at sikre sig den endelige kvalifikation til OL, og det tør siges at Amalie er godt på vej mod Rio. I dagens første disciplin lykkedes det Amalie at vinde foran italienske Simona Frapporti, efter et længere udbrud, og dermed fik Amalie den perfekte start på VM. I det efterfølgende forfølgelsesløb, som blev vundet af Amerikanske Sarah Hammer, sluttede Amalie som nr. 6. Ved indgangen til udskilningsløbet, var Amalie på en solid 3. plads efter Laura Trott og Saran Hammer. Amalie kørte et flot udskilningsløb, hvor hun endnu engang kørte i toppen , af resultatlisten. Amalie var ellers i fare bagerste i feltet flere gange, men hun blev højt i banen gik ikke i panik og stolede på at hun altid kunne komme udenom de øvrige ryttere. Denne taktik lykkedes til UG, og da det taktiske spil om top placeringerne gik ind, kørte Amalie op blandt de forreste, og tog selv føringen i nogle afgørende situationer. Trods Amalies unge alder, kørte hun som om har kørte på dette niveau i 20 år, og kørte et meget mere klogt løb end rutinerede ryttere som Kirstin Wild (Holland), Jolien d’Hoore (Belgien) og Annette Edmondson (Australien). De tre ryttere havde mere travlt med at følge Trott og Hammer end at køre deres eget løb. Amalie kørte helt modsat, og da der var 3 ryttere tilbage var Amalie oppe mod Hammer og Trott, men så var kræfterne også sluppet op. Da løbet skulle afgøres viste Hammer sig overraskende som den stærkeste efter en taktisk klogt kørt spurt. Dermed deler de 1. pladsen i omnium efter første dagen, med Amalie som nr. 3, kun 6 point efter de to verdens stjerner. Men dagens program i omnium byder på 500 meter på tid og omgang på tid, traditionelt Amalies svageste discipliner, men med den form hun viser så skal hun nok holde sig til inden det afsluttende pointløb. Med 10 point til franske Laurie Berthon og 14 point til Kirsten Wild, som de nærmeste forfølgere er Amalie i den grad med i kampen om medaljerne.

Amalie undervejs i 3.000 meter forfølgelsesløb, foto: Charlie Forgham-Bailey / SWpix.com
Amalie undervejs i 3.000 meter forfølgelsesløb, foto: Charlie Forgham-Bailey / SWpix.com

Resultater

Pointløb Kvinder

  1. Katarzyna Pawlowska, Polen, 15 point
  2. Jasmin Glaesser, Canada, 14 point
  3. Arlenis Sierra, Cuba, 14 point
  4. Georgia Baker, Australien, 13 point
  5. Emily Nelson, Storbritannien, 8 point
  6. Stephanie Pohl, Tyskland, 7 point
  7. Kimberly Geist, USA, 6 point
  8. Gulnaz Badykova, Rusland, 5 point
  9. Jarmila Machacova, Tjekkiet, 5 point
  10. Ina Savenka, Hviderusland, 5 point
  11. Elena Cecchini, Italien, 4 point
  12. Lotte Kopecky, Belgien, 2 point
  13. Minami Uwano, Japan, 2 point
  14. Ganna Solovei, Ukraine, 1 point
  15. Elise Delzenne, Frankrig, 1 point
  16. Alzbeta Pavlendova, Slovakiet, 0 point
  17. Irene Usabiaga, Spanien, 0 point
  18. Yao Pang, Hong Kong, 0 point
  19. Caroline Ryan, Irland, 0 point
  20. Ausrine Trebaite, Litauen, – 12 point

Sprint Herre

  1. Jason Kenny, Storbritannien
  2. Matthew Glaezer, Australien
  3. Denis Dmitriev, Rusland
  4. Damian Zielinski, Polen
  5. Fabian Hernando Puerta, Colombia
  6. Gregory Bauge, Frankrig
  7. Sam Webster, New Zealand
  8. Callum Skinner, Storbritannien
  9. Jeffrey Hoogland, Holland
  10. Max Niederlag, Tyskland
  11. Edward Dawkins, New Zealand
  12. Chao Xu, Kina
  13. Kamil Kuczynski, Polen
  14. Njisane Phillip, Trinidad & Tobago
  15. Nikita Shurshin, Rusland
  16. Pavel Kelemen, Tjekkiet
  17. Hugo Barrette, Canada
  18. Sandor Szalontay, Ungarn
  19. Quentin Lafargue, Frankrig
  20. Seiichiro Nakagawa, Japan
  21. Maximilian Levy, Tyskland
  22. Francois Pervis, Frankrig
  23. Jair Tjon En Fa, Surinam
  24. Theo Bos, Holland
  25. Patrick Constable, Australien
  26. Jacob Schmid, Australien
  27. Juan Peralta, Spanien
  28. Azizulhasni Awang, Malaysia
  29. Andrii Vynokurov, Ukraine
  30. Santiago Ramirez, Colombia
  31. Adam Ptacnik, Tjekkiet
  32. Saifei Bao, Kina
  33. Eoin Mullen, Irland
  34. Dong Jin Kang, Syd Korea

Omnium Herre

1.000 meter på tid

  1. Lasse Norman Hansen, Danmark, 1.02,409
  2. Fernando Gaviria, Colombia, 1.02,417
  3. Elia Viviani, Italien, 1.02,632
  4. Tim Veldt, Holland, 1.02,831
  5. Glenn O’Shea, Australien, 1.02,836
  6. Adrian Teklinski, Polen, 1.03,154
  7. Chun Wing Leung, Hong Kong, 1.03,404
  8. Jasper De Buyst, Belgien, 1.03,542
  9. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 1.03,794
  10. Gael Suter, Schweiz, 1.03,989
  11. Roger Kluge, Tyskland, 1.04,408
  12. Mark Cavendish, Storbritannien, 1.04,507
  13. Thomas Boudat, Frankrig, 1.04,537
  14. Viktor Manakov, Rusland, 1.04,540
  15. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 1.04,613
  16. Ignacio Prado, Mexico, 1.05,213
  17. Aaron Gate, New Zealand, 1.05,215
  18. Jacob Duehring, USA, 1.05,550
  19. Kazushige Kuboki, Japan, 1.05,559
  20. Gideoni Monteiro, Brasilien, 1.06,988

Omgang på tid

  1. Elia Viviani, Italien, 13,149
  2. Glenn O’Shea, Australien, 13,183
  3. Tim Veldt, Holland, 13,187
  4. Mark Cavendish, Storbritannien, 13,211
  5. Adrian Teklinski, Polen, 13,218
  6. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 13,326
  7. Lasse Norman Hansen, Danmark, 13,368
  8. Fernando Gaviria, Colombia, 13,383
  9. Jasper De Buyst, Belgien, 13,414
  10. Gael Suter, Schweiz, 13,422
  11. Roger Kluge, Tyskland, 13,425
  12. Viktor Manakov, Rusland, 13,513
  13. Chun Wing Leung, Hong Kong, 13,528
  14. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 13,534
  15. Thomas Boudat, Frankrig, 13,573
  16. Aaron Gate, New Zealand, 13,666
  17. Jacob Duehring, USA, 13,681
  18. Ignacio Prado, Mexico, 13,703
  19. Kazushige Kuboki, Japan, 13,928
  20. Gideoni Monteiro, Brasilien, 14,056

Samlet efter pointløbet

  1. Fernando Gaviria, Colombia, 191 point
  2. Roger Kluge, Tyskland, 191 point
  3. Glenn O’Shea, Australien, 191 point
  4. Elia Viviani, Italien, 189 point
  5. Lasse Norman Hansen, Danmark, 181 point
  6. Mark Cavendish, Storbritannien, 161 point
  7. Tim Veldt, Holland, 145 point
  8. Jasper De Buyst, Belgien, 132 point
  9. Thomas Boudat, Frankrig, 131 point
  10. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 126 point
  11. Viktor Manakov, Rusland, 121 point
  12. Chun Wing Leung, Hong Kong, 104 point
  13. Adrian Teklinski, Polen, 102 point
  14. Gael Suter, Schweiz, 101 point
  15. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 100 point
  16. Kazushige Kuboki, Japan, 93 point
  17. Ignacio Prado, Mexico, 67 point
  18. Gideoni Monteiro, Brasilien, 50 point
  19. Aaron Gate, New Zealand, 31 point
  20. Jacob Duehring, USA, 27 point

Omnium Kvinder

Scratchløb

  1. Amalie Dideriksen, Danmark
  2. Simona Frapporti, Italien
  3. Laura Trott, Storbritannien
  4. Laurie Berthon, Frankrig
  5. Sarah Hammer, USA
  6. Jolien d’Hoore, Belgien
  7. Kirsten Wild, Holland
  8. Annette Edmondson, Australien
  9. Anna Knauer, Tyskland
  10. Xiao Juan Diao, Hong Kong
  11. Marlies Mejias, Cuba
  12. Xiao Ling Luo, Kina
  13. Leire Olaberria, Spanien
  14. Mei Yu Hsiao, Taiwan
  15. Tamara Balabolina, Rusland
  16. Allison Beveridge, Canada
  17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela
  18. Tatsiana Sharakova, Hviderusland
  19. Sakura Tsukagoshi, Japan
  20. Lauren Ellis, New Zealand

3.000 meter individuelt forfølgelsesløb

  1. Sarah Hammer, USA, 3.28,630
  2. Laura Trott, Storbritannien, 3.32,436
  3. Tatsiana Sharakova, Hviderusland, 3.34,714
  4. Kirsten Wild, Holland, 3.34,882
  5. Jolien d’Hoore, Belgien, 3.36,202
  6. Amalie Dideriksen, Danmark, 3.37,611
  7. Laurie Berthon, Frankrig, 3.38,028
  8. Allison Beveridge, Canada, 3.38,141
  9. Lauren Ellis, New Zealand, 3.38,327
  10. Marlies Mejias, Cuba, 3.38,547
  11. Annette Edmondson, Australien, 3.39,493
  12. Tamara Balabolina, Rusland, 3.40,955
  13. Leire Olaberria, Spanien, 3.41,875
  14. Xiao Ling Luo, Kina, 3.41,876
  15. Xiao Juan Diao, Hong Kong, 3.42,962
  16. Simona Frapporti Italien, 3.43,159
  17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela, 3.44,841
  18. Anna Knauer – Tyskland 3.45,780
  19. Sakura Tsukagoshi, Japan, 3.47,939
  20. Mei Yu Hsiao, Taiwan, 3.56,996

Udskilningsløb

  1. Sarah Hammer, USA
  2. Laura Trott, Storbritannien
  3. Amalie Dideriksen, Danmark
  4. Laurie Berthon, Frankrig
  5. Annette Edmondson, Australien
  6. Kirsten Wild, Holland
  7. Anna Knauer, Tyskland
  8. Jolien d’Hoore, Belgien
  9. Simona Frapporti, Italien
  10. Allison Beveridge, Canada
  11. Angie Sabrina Gonzale, Venezuela
  12. Leire Olaberria, Spanien
  13. Xiao Ling Luo, Kina
  14. Lauren Ellis, New Zealand
  15. Mei Yu Hsiao, Taiwan
  16. Sakura Tsukagoshi, Japan
  17. Tatsiana Sharakova, Hviderusland
  18. Marlies Mejias, Cuba
  19. Xiao Juan Diao, Hong Kong
  20. Tamara Balabolina, Rusland

Samlet stilling

  1. Sarah Hammer, USA, 112 point
  2.  Laura Trott, Storbritannien, 112 point
  3. Amalie Dideriksen, Danmark, 106 point
  4. Laurie Berthon, Frankrig, 96 point
  5. Kirsten Wild, Holland, 92 point
  6. Jolien d’Hoore, Belgien, 88 point
  7. Annette Edmondson, Australien, 78 point
  8. Simona Frapporti, Italien, 72 point
  9. Allison Beveridge, Canada, 58 point
  10. Anna Knauer, Tyskland, 58 point
  11. Tatsiana Sharakova, Hviderusland, 50 point
  12. Leire Olaberria, Spanien, 50 point
  13. Xiao Ling Luo, Kina, 48 point
  14. Marlies Mejias, Cuba, 48 point
  15. Lauren Ellis, New Zealand, 40 point
  16. Xiao Juan Diao, Hong Kong, 38 point
  17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela, 36 point
  18. Tamara Balabolina, Rusland, 32 point
  19. Mei Yu Hsiao, Taiwan, 28 point
  20. Sakura Tsukagoshi, Japan, 18 point