VM London dag 4 – Dideriksen overnatter som 3’er

VM London

Et vanvittigt comeback af Lasse Norman Hansen var lige ved at sikre ham en medalje i omnium, som blev vundet Gaviria fra Colombia i det tætteste omnium løb nogensinde, hvor 1, 2 og 3 sluttede á point.

Pointløb Kvinder

Kvindernes pointløb led i den grad under, at alle de bedste kvinder satser på omnium som er OL disciplin, og at dermed ikke er den fokus på pointløbet fra de bedste nationer. Amalie Dideriksens holdkammerat fra Boels-Dolmans, polske Katarzyna Pawlowska vandt guldet foran Jasmin Glaesser fra Canada og Arlenis Sierra fra Cuba. Efter 5 af i alt 10 spurter havde lituiske Ausrine Trebaite, lagt sig i spidsen med 8 point. Men da Trebaite tabte en omgang helt alene, var 6 point nok til at føre løbet. Løbets mest dramatiske situation, kom da Hong Kongs Yao Pang uprovokeret kørte ind i den forankørende rytter, og tog Elise Delzenne (Frankrig) og Caroline Ryan (Irland) med sig ned. Pawlowska var lige ved at ryge med ned, men selv om hun var skulder ved skulder med en styrtende Yao Pang, lykkedes det for Pawlowska at holde sig på cyklen.

Sprint Herre

Efter 2 lange dage med sprint hos herrerne endte den forsvarende olympiske mester, værternes Jason Kenny øverst på podiet efter endnu en spændende disciplin. Efter reformen ved de olympiske lege, hvor der er kommet endnu mere fokus på sprint disciplinerne, er banens konge disciplin på vej mod en stor renæssance. Hele 18 ryttere kørte under de magiske 10.000 sekunder i fredagens kvalifikation, og flere forskellige nationer byder sig nu til i internationalt sprint. Af de 8 ryttere som kørte i aftenens kvartfinaler, var det kun Storbritannien som havde 2 ryttere, mens både Holland (med europamestre Jeffrey Hoogland) og Tyskland måtte sig henvist til mindre betydende placeringer. Aftenens finalen mellem Kenny og australske Matthew Glaezer gik ud i alle 3 afdelinger, med tætte afgørelser. I første heat vandt Glaezer efter målfoto afgørelse. I andet heat, viste Kenny stærk kørsel, da han angreb Glaezer på vej ud på sidste omgang. Glaezer, som kørte væsentlig stærkere forsøgte at overhale Kenny gennem det første sving, men blev fanget på oversiden og selvom han reelt var foran Kenny kunne Glaezer ikke trække ned i banen. Gennem det sidste sving kom Kenny forbi Glaezer igen, pga. den kortere distance, og publikum gik amok da Kenny kunne udligne til 1-1. I det sidste afdeling var det igen Glaezers tur til at køre spurten hjem fra spidsen, men denne gang kørte Kenny rent forbi Glaezer og kunne dermed juble over sit verdensmesterskab og værternes tredje.

I kampen om bronze havde russiske Denis Dmitriev igen problemer med Damian Zielinski fra Polen, og kunne dermed glæde sig over endnu en VM medaljer.

Jason Kenny guld vinder i sprint
Jason Kenny guld vinder i sprint

Omnium Herre

Efter en frygtlig første dag af Lasse Norman Hansen, virkede alt snak om medaljer meget langt væk, og Lasse gik bare ud og kørte. I dagens første disciplin, 1.000 meter på tid, satte Lasse den hurtigste tid af alle og viste den gode form han er kommet i til dette VM. Lige bag Lasse, sluttede de to duellanter om guldet Gaviria og Viviani. Viviani vandt den efterfølgende omgang på tid foran Glen O’Shea fra Australien og hollandske Tim Veldt. Lasse sluttede som nr. 7 i omgang på tid, og var forud for det afsluttende pointløb stod Lasse på 7. pladsen hele 54 point efter Viviani, men kun 18 point fra en 3. plads. Den første halvdel af pointløbet blev en taktisk affære, hvor Viviani havde mere travlt med at mandsopdække Gaviria end at udbygge sin føring. Cavendish scorede mange point i løbets spurter og fik kørt sig op på løbets 3. plads, men var også under konstant opdækning. Lasse kørte et meget anonymt løb den første halvdel, men omkring halvejs slap han afsted med tyske Roger Kluge, japanske Kazushige Kuboki og Mexicos Ignacio Prado, og med sejren i den efterfølger spurt bragte Lasse op som nr. 4, kun 5 point fra Kluge på 3. pladsen.

Kort efter angreb Kluge igen sammen Glenn O’Shea og Jasper de Buyst, og de tre vandt hurtigt en omgang, som bragte Kluge i spidsen af løbet. Kampen spidsen mens Viviani og Gaviria blev ved at dække hinanden, og score point nok til at bringe dem begge forbi Kluge igen. Men Kluge bragte sig i spidsen for løbet, ved at vinde den 3. sidste spurt efter et imponerende angreb, hvor han hentede 5 ryttere i udbrud på selve målstregen. Lasse, Glen O’Shea og Kuboki var kørt væk inden næst sidste spurt. Lasse tog spurten for O’Shea og Kuboki og med Gaviria som 4 nede i feltet. Dermed var Gaviria og Kluge begge på 191 point og Viviani på 186, og da de tre to omgange senere fik kontakt til feltet kom O’Shea også på 191 point, mens Lasse var nr. 5 med 181 point. Løbet afsluttende spurt skulle dermed afgøre den to dage lange omniums konkurrence. Cavendish kørte en lang spurt med Viviani på hjul. Viviani forsøgte at gå forbi men Cavendish var for stærk i spurten, og henviste italieneren ikke bare til anden pladsen men også den utaknemmelige 4. plads lige udenfor podiet. Bag de to landevejs stjerner kom Jasper de Buyst, Kuboki og New Zealands Aaron Gate som hhv. 3, 4 og 5. Dermed sluttede alle tre medalje vindere på samme point antal, og løbet reelt afgjort på placeringen mellem de tre i den sidste og afsluttende spurt. Glen O’Shea var efter sin vundne omgang aldrig nået frem til fronten og sluttede nede som nr. 14, men er nok yderst tilfreds med sin bronze medalje. Fernando Gaviria Rendon og Roger Kluge sluttede side om side i spurten for guld. Det lykkedes lige netop Gaviria at holde Kluge bag sig, da de to sluttede som 6 og 7 i løbets sidste spurt. Dermed genvandt Gaviria sin guldmedalje fra i fjor, foran Kluge, O’Shea og med Elia Viviani kun 2 point efter som nr. 4, Lasse og Cavendish hhv. som 5 og 6. Lasse var kun 10 point fra guldet, det vil sige, at havde Lasse taget en 10. plads i enten fredagens scratch- eller udskilningsløb havde han sluttet som verdensmester. Det er selvfølgelig kun spekulationer, og hatten af til Lasse og staben bag ham, ikke bare lægge sig ned, men komme ud lørdag og levere 100% til det sidste. Det lover godt for det olympiske løb i Rio til sommer.

Elia Viviani (blå) og Fernando Gaviria Rendon (hvid) fulgtes ad i det meste af pointløbet
Elia Viviani (22) og Fernando Gaviria Rendon (9) fulgtes ad i det meste af pointløbet

Omnium Kvinder

Lørdagens program blev afsluttet af kvindernes udskilningsløb i omnium. Forinden havde kvinderne været i aktion i scratchløbet og 3.000 meter individuelt forfølgelsesløb. Danske Amalie Dideriksen, som vandt sølv ved EM efter britiske Laura Trott, kom ind til VM med det mål at sikre sig den endelige kvalifikation til OL, og det tør siges at Amalie er godt på vej mod Rio. I dagens første disciplin lykkedes det Amalie at vinde foran italienske Simona Frapporti, efter et længere udbrud, og dermed fik Amalie den perfekte start på VM. I det efterfølgende forfølgelsesløb, som blev vundet af Amerikanske Sarah Hammer, sluttede Amalie som nr. 6. Ved indgangen til udskilningsløbet, var Amalie på en solid 3. plads efter Laura Trott og Saran Hammer. Amalie kørte et flot udskilningsløb, hvor hun endnu engang kørte i toppen , af resultatlisten. Amalie var ellers i fare bagerste i feltet flere gange, men hun blev højt i banen gik ikke i panik og stolede på at hun altid kunne komme udenom de øvrige ryttere. Denne taktik lykkedes til UG, og da det taktiske spil om top placeringerne gik ind, kørte Amalie op blandt de forreste, og tog selv føringen i nogle afgørende situationer. Trods Amalies unge alder, kørte hun som om har kørte på dette niveau i 20 år, og kørte et meget mere klogt løb end rutinerede ryttere som Kirstin Wild (Holland), Jolien d’Hoore (Belgien) og Annette Edmondson (Australien). De tre ryttere havde mere travlt med at følge Trott og Hammer end at køre deres eget løb. Amalie kørte helt modsat, og da der var 3 ryttere tilbage var Amalie oppe mod Hammer og Trott, men så var kræfterne også sluppet op. Da løbet skulle afgøres viste Hammer sig overraskende som den stærkeste efter en taktisk klogt kørt spurt. Dermed deler de 1. pladsen i omnium efter første dagen, med Amalie som nr. 3, kun 6 point efter de to verdens stjerner. Men dagens program i omnium byder på 500 meter på tid og omgang på tid, traditionelt Amalies svageste discipliner, men med den form hun viser så skal hun nok holde sig til inden det afsluttende pointløb. Med 10 point til franske Laurie Berthon og 14 point til Kirsten Wild, som de nærmeste forfølgere er Amalie i den grad med i kampen om medaljerne.

Amalie undervejs i 3.000 meter forfølgelsesløb, foto: Charlie Forgham-Bailey / SWpix.com
Amalie undervejs i 3.000 meter forfølgelsesløb, foto: Charlie Forgham-Bailey / SWpix.com

Resultater

Pointløb Kvinder

 1. Katarzyna Pawlowska, Polen, 15 point
 2. Jasmin Glaesser, Canada, 14 point
 3. Arlenis Sierra, Cuba, 14 point
 4. Georgia Baker, Australien, 13 point
 5. Emily Nelson, Storbritannien, 8 point
 6. Stephanie Pohl, Tyskland, 7 point
 7. Kimberly Geist, USA, 6 point
 8. Gulnaz Badykova, Rusland, 5 point
 9. Jarmila Machacova, Tjekkiet, 5 point
 10. Ina Savenka, Hviderusland, 5 point
 11. Elena Cecchini, Italien, 4 point
 12. Lotte Kopecky, Belgien, 2 point
 13. Minami Uwano, Japan, 2 point
 14. Ganna Solovei, Ukraine, 1 point
 15. Elise Delzenne, Frankrig, 1 point
 16. Alzbeta Pavlendova, Slovakiet, 0 point
 17. Irene Usabiaga, Spanien, 0 point
 18. Yao Pang, Hong Kong, 0 point
 19. Caroline Ryan, Irland, 0 point
 20. Ausrine Trebaite, Litauen, – 12 point

Sprint Herre

 1. Jason Kenny, Storbritannien
 2. Matthew Glaezer, Australien
 3. Denis Dmitriev, Rusland
 4. Damian Zielinski, Polen
 5. Fabian Hernando Puerta, Colombia
 6. Gregory Bauge, Frankrig
 7. Sam Webster, New Zealand
 8. Callum Skinner, Storbritannien
 9. Jeffrey Hoogland, Holland
 10. Max Niederlag, Tyskland
 11. Edward Dawkins, New Zealand
 12. Chao Xu, Kina
 13. Kamil Kuczynski, Polen
 14. Njisane Phillip, Trinidad & Tobago
 15. Nikita Shurshin, Rusland
 16. Pavel Kelemen, Tjekkiet
 17. Hugo Barrette, Canada
 18. Sandor Szalontay, Ungarn
 19. Quentin Lafargue, Frankrig
 20. Seiichiro Nakagawa, Japan
 21. Maximilian Levy, Tyskland
 22. Francois Pervis, Frankrig
 23. Jair Tjon En Fa, Surinam
 24. Theo Bos, Holland
 25. Patrick Constable, Australien
 26. Jacob Schmid, Australien
 27. Juan Peralta, Spanien
 28. Azizulhasni Awang, Malaysia
 29. Andrii Vynokurov, Ukraine
 30. Santiago Ramirez, Colombia
 31. Adam Ptacnik, Tjekkiet
 32. Saifei Bao, Kina
 33. Eoin Mullen, Irland
 34. Dong Jin Kang, Syd Korea

Omnium Herre

1.000 meter på tid

 1. Lasse Norman Hansen, Danmark, 1.02,409
 2. Fernando Gaviria, Colombia, 1.02,417
 3. Elia Viviani, Italien, 1.02,632
 4. Tim Veldt, Holland, 1.02,831
 5. Glenn O’Shea, Australien, 1.02,836
 6. Adrian Teklinski, Polen, 1.03,154
 7. Chun Wing Leung, Hong Kong, 1.03,404
 8. Jasper De Buyst, Belgien, 1.03,542
 9. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 1.03,794
 10. Gael Suter, Schweiz, 1.03,989
 11. Roger Kluge, Tyskland, 1.04,408
 12. Mark Cavendish, Storbritannien, 1.04,507
 13. Thomas Boudat, Frankrig, 1.04,537
 14. Viktor Manakov, Rusland, 1.04,540
 15. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 1.04,613
 16. Ignacio Prado, Mexico, 1.05,213
 17. Aaron Gate, New Zealand, 1.05,215
 18. Jacob Duehring, USA, 1.05,550
 19. Kazushige Kuboki, Japan, 1.05,559
 20. Gideoni Monteiro, Brasilien, 1.06,988

Omgang på tid

 1. Elia Viviani, Italien, 13,149
 2. Glenn O’Shea, Australien, 13,183
 3. Tim Veldt, Holland, 13,187
 4. Mark Cavendish, Storbritannien, 13,211
 5. Adrian Teklinski, Polen, 13,218
 6. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 13,326
 7. Lasse Norman Hansen, Danmark, 13,368
 8. Fernando Gaviria, Colombia, 13,383
 9. Jasper De Buyst, Belgien, 13,414
 10. Gael Suter, Schweiz, 13,422
 11. Roger Kluge, Tyskland, 13,425
 12. Viktor Manakov, Rusland, 13,513
 13. Chun Wing Leung, Hong Kong, 13,528
 14. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 13,534
 15. Thomas Boudat, Frankrig, 13,573
 16. Aaron Gate, New Zealand, 13,666
 17. Jacob Duehring, USA, 13,681
 18. Ignacio Prado, Mexico, 13,703
 19. Kazushige Kuboki, Japan, 13,928
 20. Gideoni Monteiro, Brasilien, 14,056

Samlet efter pointløbet

 1. Fernando Gaviria, Colombia, 191 point
 2. Roger Kluge, Tyskland, 191 point
 3. Glenn O’Shea, Australien, 191 point
 4. Elia Viviani, Italien, 189 point
 5. Lasse Norman Hansen, Danmark, 181 point
 6. Mark Cavendish, Storbritannien, 161 point
 7. Tim Veldt, Holland, 145 point
 8. Jasper De Buyst, Belgien, 132 point
 9. Thomas Boudat, Frankrig, 131 point
 10. Artyom Zakharov, Kasakhstan, 126 point
 11. Viktor Manakov, Rusland, 121 point
 12. Chun Wing Leung, Hong Kong, 104 point
 13. Adrian Teklinski, Polen, 102 point
 14. Gael Suter, Schweiz, 101 point
 15. Sang-Hoon Park, Sydkorea, 100 point
 16. Kazushige Kuboki, Japan, 93 point
 17. Ignacio Prado, Mexico, 67 point
 18. Gideoni Monteiro, Brasilien, 50 point
 19. Aaron Gate, New Zealand, 31 point
 20. Jacob Duehring, USA, 27 point

Omnium Kvinder

Scratchløb

 1. Amalie Dideriksen, Danmark
 2. Simona Frapporti, Italien
 3. Laura Trott, Storbritannien
 4. Laurie Berthon, Frankrig
 5. Sarah Hammer, USA
 6. Jolien d’Hoore, Belgien
 7. Kirsten Wild, Holland
 8. Annette Edmondson, Australien
 9. Anna Knauer, Tyskland
 10. Xiao Juan Diao, Hong Kong
 11. Marlies Mejias, Cuba
 12. Xiao Ling Luo, Kina
 13. Leire Olaberria, Spanien
 14. Mei Yu Hsiao, Taiwan
 15. Tamara Balabolina, Rusland
 16. Allison Beveridge, Canada
 17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela
 18. Tatsiana Sharakova, Hviderusland
 19. Sakura Tsukagoshi, Japan
 20. Lauren Ellis, New Zealand

3.000 meter individuelt forfølgelsesløb

 1. Sarah Hammer, USA, 3.28,630
 2. Laura Trott, Storbritannien, 3.32,436
 3. Tatsiana Sharakova, Hviderusland, 3.34,714
 4. Kirsten Wild, Holland, 3.34,882
 5. Jolien d’Hoore, Belgien, 3.36,202
 6. Amalie Dideriksen, Danmark, 3.37,611
 7. Laurie Berthon, Frankrig, 3.38,028
 8. Allison Beveridge, Canada, 3.38,141
 9. Lauren Ellis, New Zealand, 3.38,327
 10. Marlies Mejias, Cuba, 3.38,547
 11. Annette Edmondson, Australien, 3.39,493
 12. Tamara Balabolina, Rusland, 3.40,955
 13. Leire Olaberria, Spanien, 3.41,875
 14. Xiao Ling Luo, Kina, 3.41,876
 15. Xiao Juan Diao, Hong Kong, 3.42,962
 16. Simona Frapporti Italien, 3.43,159
 17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela, 3.44,841
 18. Anna Knauer – Tyskland 3.45,780
 19. Sakura Tsukagoshi, Japan, 3.47,939
 20. Mei Yu Hsiao, Taiwan, 3.56,996

Udskilningsløb

 1. Sarah Hammer, USA
 2. Laura Trott, Storbritannien
 3. Amalie Dideriksen, Danmark
 4. Laurie Berthon, Frankrig
 5. Annette Edmondson, Australien
 6. Kirsten Wild, Holland
 7. Anna Knauer, Tyskland
 8. Jolien d’Hoore, Belgien
 9. Simona Frapporti, Italien
 10. Allison Beveridge, Canada
 11. Angie Sabrina Gonzale, Venezuela
 12. Leire Olaberria, Spanien
 13. Xiao Ling Luo, Kina
 14. Lauren Ellis, New Zealand
 15. Mei Yu Hsiao, Taiwan
 16. Sakura Tsukagoshi, Japan
 17. Tatsiana Sharakova, Hviderusland
 18. Marlies Mejias, Cuba
 19. Xiao Juan Diao, Hong Kong
 20. Tamara Balabolina, Rusland

Samlet stilling

 1. Sarah Hammer, USA, 112 point
 2.  Laura Trott, Storbritannien, 112 point
 3. Amalie Dideriksen, Danmark, 106 point
 4. Laurie Berthon, Frankrig, 96 point
 5. Kirsten Wild, Holland, 92 point
 6. Jolien d’Hoore, Belgien, 88 point
 7. Annette Edmondson, Australien, 78 point
 8. Simona Frapporti, Italien, 72 point
 9. Allison Beveridge, Canada, 58 point
 10. Anna Knauer, Tyskland, 58 point
 11. Tatsiana Sharakova, Hviderusland, 50 point
 12. Leire Olaberria, Spanien, 50 point
 13. Xiao Ling Luo, Kina, 48 point
 14. Marlies Mejias, Cuba, 48 point
 15. Lauren Ellis, New Zealand, 40 point
 16. Xiao Juan Diao, Hong Kong, 38 point
 17. Angie Sabrina Gonzalez, Venezuela, 36 point
 18. Tamara Balabolina, Rusland, 32 point
 19. Mei Yu Hsiao, Taiwan, 28 point
 20. Sakura Tsukagoshi, Japan, 18 point