Det Københavnsk 6-dagesløb

Når starten i aften går til det 55. Københavnske 6-dagesløb, er løbet for første gang en del af den nye ‘Six-Day Cup’, feltet er et af de stærkeste i rigtig mange år, og så er Michael Mørkøv er tilbage i par nr. 7.

Den nye 6-dages Cup, som startede i London helt tilbage i oktober måned, nærmer sig sin afslutning. København er sidste stop inden finalen d. 17. marts på Mallorca, en finale vi endnu ikke ved så meget om, men mon ikke vi er en helt del klogere efter tirsdag aften når vinderne i København er fundet.

Det har i det hele taget været en ualmindelig 6-dags sæson denne vinter. Det startede ellers om forventeligt i London, da Belgierne Kenny de Ketele/Moreno de Pauw vandt foran briterne Wiggins/Cavendish, og de selv samme par byttede rundt på placeringerne i det efterfølgende løb i Gent. Det var kun anden gang man kørte i Lee Valley Velodrome i London, og løbsformen med et kort og kompakt løbsprogram var det samme igen i år, så derfor var det ikke overraskende, at der ikke var større spredning på resultatlisten end der var. Gent lignede sig selv, med klassisk belgisk 6-dagesløb, fuld gas og ingen cirkus, præcis som belgierne kan lide det. Selvom 6-dagesløbene måske lider i denne tid, var der intet der tydede på det i de to første løb. Alt udsolgt i London, og stort set det samme i Gent, hvor især de mange britiske tilskuere skabte en fantastisk stemning i den noget særprægede hal Kuipke, som alt i alt minder om en gammel stald.

Men så var det slut med det ‘normale’. Amsterdam blev en tæt affære, hvor der fra første pladsen og til næstsidste pladsen kun var 7 omganges forskel, helt uhørt især da Amsterdam kun er 200 meter mod de 250 meter i London. Man kunne se jagter på 45 og 60 minutter, hvor der næsten ikke blev taget omgange, og parrene jagtede hinanden på kryds og tværs. De Ketele/de Pauw var igen bedst og vandt foran tyskerne Leif Lamparter/Marcel Kalz, og overraskende nok ingen hollændere i nærheden af podiet, da de havde mere travlt med at køre på hinanden.

Efter jul og nytår er der så blevet kørt i Rotterdam, Bremen og senest Berlin, alle løb med klare vindere. I Rotterdam sluttede Lasse Norman/Jesper Mørkøv på løbets anden plads, men sejren var allerede langt væk efter dag 3, da Roger Kluge/Christian Grasmann knuste alt modstand. Også i Bremen havde Marcel Kalz/Iljo Keisse sikret sig et stort og solidt forspring tidligt i løbet, og hellere ikke her var der tvivl om udfaldet. I tirsdags sluttede løbet i Berlin, og her var de to hollænderen Yoeri Havik/Wim Stroetinga klart bedst, og vandt sikkert foran belgierne de Ketele/de Pauw. Men hvad der var mest overraskende, var at det ikke lykkedes en eneste tysker at komme i nærheden af podiet.

Hvad kan vi forvente i København?

Der er ingen tvivl om at belgierne har været det stærkeste par set over hele sæsonen, men de har ikke vundet på denne side af nytår, endnu. Helt generelt har de enkelte ryttere hoppet op og ned i resultaterne fra løb til løb. Det er muligt, som flere har været inde på, at det kompakte løbsprogram man praktisere i disse år, har gjort konkurrencen endnu hårde, og at det er endnu svære at være på toppen i hvert eneste løb. Kigger man på de forgående 6-dagesløb denne sæson, er der et klart billede af, at der ikke bliver taget nær så mange omgange, som bare få år tilbage. Vi skal ikke længere tilbage end det københavnske 6-dagesløb i 2015, hvor alle par fra 6. pladsen og nedefter blev kørt baglæns ud af lystavlen og mere end 20 omgange bagud. Det kommer vi næppe til at se i år, da feltet for det første er langt stærkere og jævnbyrdigt end i 2015, men også fordi kampen om hver enkelt placeringer er blevet skærpet denne sæson. Men hvem kan vi forvente at se i toppen af det københavnske 6-dagesløb?

Par nr. 1

De danske parløbsmestre, Casper Folsach/Frederik Rodenberg Madsen kører deres første professionelle 6-dagesløb. Selvom de er danske mestre, må man forvente at det bliver en stor opgave for de unge ryttere. De mangler en del rutine i at have kørt mange 6-dagesløb, men på den anden side, så er det to ryttere i særklasse når det kommer til de individuelle færdigheder. Folsach er europamester i Derny Pace, og Rodenberg er måske den hurtigste rytter i feltet. Vi kan helt sikkert forvente, at de to kommer til at hente mange toplacering i en del af de indlagte konkurrencer som omgang på tid, 500 meter på tid, derny pace etc. Par nr. 1 kommer helt sikkert til at være langt med fremme på point, deres store udfordringer kommer i jagterne. Ikke fordi de ikke kan holde til at køre 60, 75 eller 90 minutter, men i det taktiske spil overfor de øvrige og langt mere rutinerede konkurrenter. For hvad gør de to unge ryttere, hvis de fører løbet inden lørdagens lange jagt og hele feltet er på nakken af dem?

Frederik Rodenberg og Casper Folsach.
De danske mestre: Frederik Rodenberg og Casper Folsach.

Par nr. 2

Skulle oprindeligt have været tyskerne Leif Lamparter/Marcel Kalz, men Kalz har meldt afbud og er blevet erstattet af Maximillian Beyer. Lamparter sluttede langt nede på resultatlisten i Berlin, og man må forvente at det er p.g.a. sygdom eller skade hos Kalz, så måske Lamparter har kunnet spare lidt på kræfter inden København, men det bliver svært at se hvordan han med sin unge landsmand Beyer skulle blande sig helt i toppen af et særdeles stærkt felt i København.

Par nr. 3

De tidligere europamestre kommer direkte fra Berlin med en 4. plads, og både Andreas Müller/Andreas Graf har kørt en solid sæson i år. Parret sluttede i fjor på podiet i København, men deres store hæmsko er deres manglende evne til at hente point. Derfor skal de ud og vinde omgange på deres konkurrenter, og med de nuværende bonus reglerne skal de ofte hente 2, 3 eller sågar 4 omgange på deres konkurrenter for at være på omgangshøjde. Det er en særdeles vanskelig opgave, især på en stor 250 meter bane, og i en sæson hvor det i forvejen har været ekstra vanskeligt at vinde omgange. Vi tror ikke så meget på de to østrigere i par nr. 3 i dette års udgave, men de kommer til være fremme og slutter formentlig lige bag de forreste.

Andreas Müller.
Andreas Müller Berlin 2016.

Par nr. 7

Michael Mørkøv/Lasse Norman Hansen behøver ikke nogen nærmere præsentation. Michael har snart gennem et årti været lig med par nr. 7 i København, og med Lasse har parret den fart og power der skal til for at samle point nok undervejs til for at vinde løbet. Par nr. 7 er altid den naturlige favorit, og igen i år er par nr. 7 feltets store forhånds favorit.

Michael Mørkøv og Lasse Norman fra deres sejr i 2013.
Michael Mørkøv og Lasse Norman fra deres sejr i 2013.

Par nr. 9

Marc Hester lignede sidste år en vinder, da han først med Jasper de Buyst og siden med Otto Vergaerde, kørte sig i spidsen for løbet. Men begge ryttere måtte desværre udgå med sygdom, og Marc Hester måtte minutterne inden finale jagten udgå af løbet, ovenikøbet fra førepositionen. Det var en emotionel Hester, som tog afsked med sit publikum, og lovede at han ville komme tilbage og kæmpe med om sejren i 2017. I år står han så for første gang sammen med den tidligere europamester i derny pace og forsvarende mester i København, Jesper Mørkøv. Sammen har de to kørt London, Amsterdam og Berlin, uden helt at kunne blande sig i topstriden, men kender man lidt til Marc og Jesper, så ved man at begge ryttere altid bliver 10-15% bedre når de køre i København foran deres eget publikum. Det kan godt være, at Hester/Mørkøv i år måske ikke har lignet et favorit par, men som feltets mest rutinerede 6-dags par, og med to ryttere som begge har vundet i København kan og må man ikke afskrive parret før det bliver tirsdag aften. Uanset hvad, så er det 100% sikkert, at parret kommer til angribe fra start til slut og udfordre bl.a. par nr. 7 samtlige 6 dage.

Marc Hester og Jesper Mørkøv.
Marc Hester og Jesper Mørkøv fra 6-dagesløbet i Amsterdam tidligere på sæsonen.

Par nr. 11

Hollænderne Yoeri Havik/Wim Stroetinga kommer direkte med sejren fra Berlin, og de ligner et par i topform. Parret var også med fremme i London, og de to har med skiftende partnere blandet sig i toppen i løbene efter nytår. Derfor står parret sammen med belgierne i par nr. 16 som første udfordrere til 7’erne i dette års 6-dagesløb i København.

Wim Stroetinga og Yoeri Havik vandt i Berlin.
Wim Stroetinga og Yoeri Havik vandt torsdag aften i Berlin.

Par nr. 15

De stærke franskmænd Morgen Kneisky/Benjamin Thomas, har ikke kørt helt så meget i denne sæson som så mange af de andre par. De kommer direkte fra Berlin med en 5. plads i bagagen, og er pt. på den samlede 12. plads i Sixday Cuppen. De to er et klassisk mesterskabs par, og blev nr. 2 ved VM efter Wiggins/Cavendish. Kneisky har dog flere gange været verdensmester og Thomas vandt sidste sæson world cuppen i omnium foran Lasse Norman. Vi skal nok komme til at se franskmændene med fremme undervejs, men når det spidser til lørdag og mandag i de hårde jagter, bliver det nok en anden sag.

Par nr. 16

Sidste år var belgierne, Kenny de Ketele/Moreno de Pauw, sæsonens stærkeste par, præcis som de har været i år. De er klart i spidsen for Sixday Cuppen, og i oktober og november var de uhyggeligt kørende med sejre i London og Amsterdam, samt andenpladsen i Gent. Efter nytår har de ikke virket helt så skræmmende, de sluttede på 4. pladsen i Rotterdam, og de Ketele blev nr. 4 i Bremen med Andreas Graf, inden de igen var med fremme på andenpladsen i Berlin. Også her har vi et par med en tidligere europamester i derny pace, de Ketele, og en super hurtig sprinter i de Pauw. De Pauw har eller har haft banerekorder på flere af 6-dages banerne, og derfor ligger der altid mange point og venter på det belgiske par. Det bliver spændende at følge de Pauw’ direkte kamp med Frederik Rodenberg i de indlagte tidskørsler. Men i den sidste ende handler det om den samlede sejr, og der kan man på ingen måde afskrive belgierne i par nr. 16, som sammen med hollænderne i par nr. 11 må forventes at være de største trusler mod 7’erne.

Kenny de Ketele og Moreno de Pauw fra sidste års løb i København. Foto: 6-dagesløbet
Kenny de Ketele og Moreno de Pauw fra sidste års løb i København. Foto: 6-dagesløbet

Danskerne

Par nr. 8

Frederik Schwartz er en kendt ansigt på Aarhus Cyklebane, kører i år sit andet 6-dagesløb, mens Andreas Stokbro får debut. Det ligner en stor opgave for de to ryttere og de skal nok sætte deres lid til at blande sig i de mindre konkurrencer undervejs.

Par nr. 12

Den 4 dobbelte verdensmester og sidste års vinder, Alex Rasmussen, kører sit sidste 6-dagesløb i København sammen med den unge Casper Petersen. Parret har gennem sæsonen været ramt af uheld, Casper Petersen styrtede voldsomt i London da han blev ramt af et kamera. Det begyndte ellers at ligne noget mere i Berlin, men så blev Petersen igen ramt af uheld. Man skal ikke regne med at se Alex forlade sit sidste københavnske 6-dagesløb med sin 12. 6-dages sejr, men vi skal nok se ham lave et godt cykelløb, og mon ikke Casper Petersen også ser fremt til at køre sit første københavnske 6-dagesløb.

Dørene åbner i aften 17.30, og inden det professionelle felt bliver præsenteret 19.30 har vi både amatørerne og vores egne Frederik Bjørn Sørensen og Oliver B. Søndergaard i ilden i ‘Mini-løbet’, god fornøjelse.