Vinterbanen

6-dagsløbet i Aarhus

I perioden 1954 til 1961 blev der afholdt ni 6-dagsløb i Aarhus. Løbene blev kørt i den legendariske “Aarhushallen” på Skt. Knuds Torv. Cyklebanen, der med sine 114,5 meter var verdens mindste, var tegnet arkitekten Clemens Schurmann, som er arkitekten bag den nye Aarhus Cyklebane som blev opført i Aarhus Idrætspark i 1940. Tømremester Viggo Øvlisen havde fremstillet cyklebanen og lejede den ud til A/S Aarhus Vinterbane.

Med sine 114,5 meter var banen verdens mindste cyklebane. Til gengæld var banen så stor som det overhovedet kunne lade sig gøre i Aarhushallen. Banen fyldte simpelthen hallen ud, fra ende til anden og fra side til side. Derfor måtte arrangørerne og tømrermester Øvlisen tænke kreativt for at få plads til de måske aller vigtigste deltagere, nemlig tilskuerne. Løsningen blev, at tilskuerne sad på store reoler, som blev bygget på den lille smule plads der var til rådighed mellem banens barriere, og hallens vægge.

Banens anseelige længde førte til omgangstider på så lidt som 7 sekunder, hvilket efter sigende gav flere af rytterne problemer, da de simpelthen blev rundtossede.

En af sidegevinsterne ved banens korte længde var, at svingene var meget stejle. 53 grader helt nøjagtigt. Svingenes stejle hældning gjorde det muligt for rytterne at udnytte centrifugalkraften i en sådan grad, at de kunne køre helt oppe på den lodrette barriere. Især danskeren Otto Olsen udmærkede sig i denne disciplin, og gjorde det nærmest til sit speciale. Otto Olsen ses herunder, på et billede som fra tid til anden bliver delt flittigt på både sociale medier, og internationale cykelmedier. De færreste er dog klar over at der er tale om Otto Olsen i Aarhushallen.

Otto Olsen giver publikum smæk for skillingen

Den lille cyklebane blev indviet tirsdag d. 19. januar 1954, med et 100 km parløb. Nærmest som en selvfølge var det Aarhus-rytteren, Kay Werner Nielsen, som vandt med sin makker i par nr. 7 Evan Klamer. Det første 6-dagesløb mønstrede imponerende 4.500 tilskuere til hver hovedjagt.

Plakaten for det første 6-dagesløb i Aarhus

Vindere af det Aarhusianske 6-dagesløb

ÅrstalRytterRytter
1954 (januar)Georges Senfftleben (F)Roger Godeau (F)
1954 (november)Sidney Patterson (AUS)Alf Storm (AUS)
1955Kay Werner (DK)Evan Klamer (DK)
1956 (februar)Jean Roth (CH)Walter Bucher (CH)
1956 (november)Oscar Platner (CH)Fritz Pfenninger (CH)
1958Kay Werner (DK)Palle Lykke (DK)
1959Ferdinando Terruzzi (I)Knud Kynge (DK)
1960Rik van Steenbergen (B)Emilie Severeyns (B)
1961Kay Werner (DK)Palle Lykke (DK)

Efter ni gode 6-dagesløb i Aarhus var festen slut. 6-arrangørerne kæmpede for at få økonomien til at hænge sammen og negativ omtale, om aftalt spil, i pressen fik publikumsinteressen til at dale. Det samme gjaldt det Københavnske 6-dagesløb som ikke blev afholdt de følgende 15 år.

Hos Danmarks Radio kan man finde et par videoklip fra 6-dagesløbene i Aarhus.

Klik på videoen for at se den på DR Bonanza.