Jørgen Lehts Æresløb

I morgen aften byder Aarhus Cyklebane velkommen til den 5. udgave af Jørgen Leths Æresløb, der i år køres som klassisk Sprint Grand Prix med en lang rækker internationale navne.

I de første leveår blev Jørgen Leths Æresløb kørt som 6-dags overture, men igen i år køres Æresløbet som et gammeldags Sprint Grand Prix, med kvalifikation, indledende runder osv. I aftenens finale program vil de 8 bedste ryttere dyste om den endelige sejr i Grand Prix’et og Petit Prix’et. “Efter løbet i 2014, sad vi og spiste middag med Jørgen, og talte om cyklebanen og de gamle baneløb. Vi (Aarhus Cyklebane red.) spurgte Jørgen om ikke det var oplagt at lave Æresløbet om til et Sprint Grand Prix“. Udtaler Baneformand, Johannes Ollerup Sall, og forsætter: Jørgen har alle dage været fascineret af de store sprint dueller, og berettet vidt og bredt om de store matcher her fra Aarhus Cyklebane. Derfor var det os meget nærliggende, at tage denne ædle banedisciplin op igen på højeste niveau”.

Sprint Grand Prix’et var tidligere årets største begivenhed på Aarhus Cyklebane, med duellerne mellemer Oscar Plattner og Axel Schandorff i 40’erne, efterfulgt af de store kampe mellem Reginald Harris, Arie van Vliet, Joseph Scherens og Jan Derksen. I 60’erne og 70’erne var det vores egen Niels Fredborg mod Peder Pedersen, Australske John Nicholson og måske den største af dem alle, franske Daniel Morelon, mens at de gråmænd fra DDR overtog scenen op gennem 80’erne med Lutz Hesslich og Michael Hubner. Men op gennem 80’erne og 90’erne gik glansen af Grand Prix’et, og da den senere verdensmester Florian Rousseau vandt i 1993, var det stort set for tomme tilskuere pladser. Aarhus Cyklebane har fået rettet skibet op, og er nu på vej i den rigtige retning. Derfor er det igen på sin plads med stort Grand Prix i Aarhus.

Spændende felt

Men eftersom at den olympiske turnering startede i går aftes med holdsprint, hvad kan man så forvente af Jørgen Leths Æresløb på Aarhus Cyklebane? Arrangørerne har fået samlet et spændende og meget tæt felt til året Æresløb, hvor man kan opleve mange af de ryttere, som kørte DM i juni måned her på banen.

Den 3-dobbelte danske mester fra København, William Rimkratt-Milkowski, kommer til start som den største danske favorit. “William er en rytter vi har set meget til her på Aarhus Cyklebane de seneste par sæsoner. Han er en rolig og meget ydmyg fyr, men som kommer for at vinde. Vi altid glade for at have besøg af William, da han altid er garant for godt cykelløb“. Beretter Johannes Ollerup Sall.

Sidste år vandt Jakob Joensen Petit Prix (det lille grand prix), siden blev til DM sølv i december og en VM deltagelse for den kun 17-årige Københavner. De fleste vil huske, at Jakob ikke var til start ved DM i Aarhus i juni. Det skyldtes, at Jakob bor og træner på UCI’ træningscenter i schweiziske Aigle, og brugte tiden på VM forberedelse. Jakob har kørt den hurtigste 200-meter tid i år af alle danske ryttere, og kommer til Jørgen Leths Æresløb som en stærk outsider.

Mathias Munk Andersen er Fyns bedste bud på et topresultat. Mathias er efterhåndende et etableret navn på den danske sprint scene med bronze medaljer i 2014 og 2016. For dem som så DM i juni vil helt sikkert huske den vanvittigt tætte og spændende ½ finale mod lokale Morten Abel, som gik over alle 3 afdelinger. Mathias er ikke den oplagte favorit til endelig sejr, men en rytter vi helt sikkert kan forvente af se med blandt de 8 bedste lørdag aften, og så kan alt ske.

Jørgen Sneisen og Jon Even Corneliussen er de norske repræsentanter ved lørdagens Jørgen Leths Æresløb. Begge ryttere har ved flere lejligheder gæstet den nye Thorvald Ellegaard Arena i Odense, men får begge deres debut på Aarhus Cyklebane. Jon Even Corneliussen er som norsk vicemester, det bedste bud på et norsk topresultat. Hvis de fleste ikke har det store tiltro til norsk banesport, så forbedrede de norske ryttere de fleste banerekorder ved vinterens norske mesterskaber på banen i Odense.

Fra cyklebanen i Amsterdam kommer et stort og stærkt Hollandsk hold. Michael Veen, Stijn Geluk, Jazper van den Ende og Remon Kneist, fejede alt modstand til side, i søndagens Grand Prix i tyske Bielefeldt. Især Michael Veen og Stijn Geluk har flotte palmeras med resultater fra en lang række Grand Prix’er rundt om i Europa. De hollandske rytter overlader hellere ikke noget tilfældigheder, og har boet og trænet på banen i Aarhus siden onsdag. Hvorvidt vi får den første hollandske sejrherre siden Lou van der Veldt i 1980, må vi væbner os med spænding til i morgen aften.

Der er blevet plads til en lang række lokale ryttere i årets Grand Prix, men det største navn er uden tvivl DM 2’eren Morten Høgh Abel Jensen. Morten kørte et meget dansk mesterskab på banen i Aarhus i juni, som bragte ham frem til finalen mod William Rimkratt-Milkowski. Dermed er forventninger helt i top for at Morten kan nå langt, og måske blive den første lokale og danske vinder siden vores egen Niels Fredborg i 1965. Foruden Morten stiller Aarhus også med U17 Danmarks Mesteren, Svend Helleshøj Buch, junior VM deltageren på 1.000 meter, Johan Tiedemann Langballe, DM’s 4. hurtigste Jeppe Aaskov Pallesen, DM 8’eren, Danny Bak Pedersen, DM 9’eren, Nikolaj Frank Duffy Elbyhoej, Team WeBike – C.K. Aarhus rytteren, Jakob Frandsen og Rasmus Søgaard.

Vi forventer et tæt og spændende løb i år. Der er ingen oplagt stor favorit, men de er mange som kører næsten lige stærkt. William er dansk mester, men Jakob (red. Joensen) har kørt hurtigere i indeværende sæson. Morten (red. Abel) har kørt sine hurtigste træningstider til træning de seneste 14 dage, og hollænderne kommer med stærke resultater fra sidste uge, og hvad kommer normændene med? Det bliver spændende og vi glæder os til et stort stævne i morgen aften“. Udtaler cyklebanens sportschef Michael Berling.

Program kan hentes her: Jørgen Leths Æresløb Program

11.00 – Kvalifikation

18.00 – Finale Program

Morten Abel, William Rimkratt-Milkowski og Mathias Munk ved DM på Aarhus Cyklebane d. 24. juni, foto: Toke Hage
Morten Abel, William Rimkratt-Milkowski og Mathias Munk ved DM på Aarhus Cyklebane d. 24. juni, foto: Toke Hage

Jakob Joensen fra DM i Odense 2015 hvor det blev til sølv for det unge talent, foto: Tommy Kjærluff Eriksen.
Jakob Joensen fra DM i Odense 2015 hvor det blev til sølv for det unge talent, foto: Tommy Kjærluff Eriksen.

 

Michael Veen er i spidsen for det Hollandske hold.
Michael Veen er i spidsen for det Hollandske hold.

 

Jon Even Corneliussen er norsk vicemester og en af to nordmænd som gæster Aarhus Cyklebane, foto: Tommy Kjærluff Eriksen.
Jon Even Corneliussen er norsk vicemester og en af to nordmænd som gæster Aarhus Cyklebane, foto: Tommy Kjærluff Eriksen.