Spændende VM i vente

VM London

De 113. udgave af verdensmesterskaberne i bane cykling løber af staden fra d. 2. til 6. marts på den Olympiske Velodrom i London.

Storbritannien er i dag en stormagt i cykelsporten, og i særdeleshed på cyklebanen. Gennem det seneste årti, har de britiske ryttere toppet medaljetabellerne ved de Olympiske Lege og verdensmesterskaberne, og forventningerne til et VM på hjemmebane i London er helt i top. Lidt overraskende er det kun anden gang der afholdes verdensmesterskaber i London, og på de britiske øer for 8. gang, til sammenligning har der været kørt VM på Ordrupbanen hele 9 gange. De hidtidigere udgaver i Storbritannien er: Glasgow (Celtic Park) 1897, London (Crystal Palace) 1904, Leicester (Saffron Lane) 1970, 1982 og Manchester (National Cycling Center) 1996 og 2000.

Med lidt over 5 måneder til de Olympiske Lege, kan man forvente et spændende verdensmesterskab, som er sidste mulighed for at kvalificere til det kommende OL. Danmark er allerede kvalificeret i 2 ud af 3 discipliner, men der er stadig mange discipliner som endnu ikke er afgjort, og derudover er der hele 19 sæt medaljer og VM trøjer, der skal uddeles i London. Netop, at der er 5 måneder til VM, gør at de største navne i banesporten vil indfinde sig, og i topform. Ingen discipliner er afgjort på forhånd, og dermed kan man som tilskuere forvente nogle gode cykelløb, hvilket salget af billetter også afspejler. 50.000 solgte billetter og hele 9 af 12 sessioner udsolgt, over en uge inden stævne start.

Holdforfølgelsesløb

Det danske 4.000 meter skal i ilden med kvalifikationen onsdag d. 2. marts, og så må vi forvente at holdet køre 1. runde og finaler i løbet af torsdag d. 3. marts. Forventninger til den danske hold, som allerede har kvalificeret til de Olympiske Lege, er i top. Ved Europamesterskaberne i oktober blev det til bronze, og seneste i Hong Kong imponerede et ungt hold med at vinde sølv. Hvorvidt det bliver til medaljer er vanskeligt at spå om, det danske hold er stærkere nu end i flere i år, og den danske rekord fra 2008 kan falde på onsdag. De helt store favoritter er værterne og deres rivaler fra Australien, samt de forsvarende verdensmestre fra New Zealand. Det vil ikke være overraskende hvis de tre nationer står på podiet torsdag aften, men Danmark, der er nr. 3 på verdensranglisten og EM sølvinderne fra Schweiz ligner de største udfordrere til top 3.

Danske deltagere i holdløbet: Lasse Norman Hansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg Madsen, Casper P. Pedersen, Rasmus Quaade og Casper Folsach.

foto: scanpix
Det danske 4.000 meter hold, ved OL i London 2012, foto: scanpix

Omnium Herre

Lasse Norman kommer til verdensmesterskaberne i London med et mål, at blive verdensmester. Efter World Cuppen i Hong Kong, hvor Lasse sluttede som nr. 2, har OL kvalifikationen været i hus, så fokus for London er den VM guld medalje Lasse mangler. Efter EM sølv, World Cup guld i New Zealand og den samlet anden plads i World Cuppen er Lasse øverst på UCI verdensrangliste i omnium disciplinen. Lasse er da også blandt de absolutte favoritter til titlen som verdensmester, men feltet til årets verdensmesterskaber er skræmmende. Det er første gang siden OL i London, at alle de bedste i disciplinen mødes, og listen af potentielle verdensmestre er lang. Foruden Lasse, omfatter feltet af favoritter, den samlede vinder af World Cuppen i Omnium, Thomas Boudat (Frankrig), den forsvarende verdensmester Fernando Gaviria Rendon (Colombia), europamesteren Elia Viviani (Italien), sølvvinderen ved OL i London, Glenn O’Shea (Australien), Viktor Manakov (Rusland), Jasper de Buyst (Belgien) og ikke mindste værternes egen Marc Cavendish. Cavendish har selv udtalt, at slutter han ikke som minimum på podiet i London, så melder han selv fra til OL. Med det skræmmende felt i London, kan en medalje til Cavendish godt gå hen at blive svært.

Omnium for herre starter fredag d. 4. marts og slutter lørdag d. 5.

foto: Graham Watson
Top 3 ved omnium World Cuppen i Cambrigde, New Zealand, foto: Graham Watson

Omnium Damer

Modsat herrernes omnium, hvor målet er guld, er Amalie Dideriksens målsætning for verdensmesterskabet 100% at sikre kvalifikationen til OL. Danmark er i øjeblikket på en aktuelt 7. plads, a point med Tyskland, som giver adgang til det forjættede land i Rio. Men både Spanien, Italien og Rusland er ikke mange point efter Amalie. Dermed kan vi forvente at Amalie i det afsluttede pointløb, ikke kører efter den samlede placering ved VM, men direkte mod konkurrenterne fra Polen, Tyskland, Spanien, Italien og Rusland. VMs helt store favorit, og den absolut mest suveræne dame på banen er værternes Laura Trott.

Omnium for damer starter lørdag d. 5. marts og slutter søndag d. 6.

Top 3 ved Europamesterskaberne i Schweiz 2015, foto: Thomas Hodel
Amalie vandt sølv efter Laura Trott ved Europamesterskaberne i Schweiz 2015, foto: Thomas Hodel

Parløb

Traditionen tro afsluttes verdensmesterskaberne med den parløbs disciplinen. De danske mestre og vinderne fra København, Alex Rasmussen og Jesper Mørkøv skal repræsentere de danske farver. Danskerne er ikke blandt de absolutte favoritter, hvor Frankrig skal forsvare guldet fra Paris 2015. Blandt de største favoritter, er europamestrene fra Spanien Albert Torres og Sebastian Mora Vedri, de franske verdensmestre har skiftet ud i parret, da Brian Couqart ikke er med i år, i stedet stiller Morgan Kneisky op med Thomas Boudat. Italien vandt sølv i 2015, og i år er de blandt favoritterne til at tage guldet med Elia Vivani og Simone Consonni. Belgien er altid med fremme i parløbet, og i år er ingen undtagelse, med Kenny de Ketele og Moreno de Pauw. Australien stiller med den tidligere verdensmester Cameron Meyer og omnium specialisten Glenn O’Shea. og sidst men ikke mindst verdensmestrene fra 2008, Sir BRadley Wiggens og Marc Cavendish.

Parløbet køres som VM’s sidste disciplin, søndag d. 6. marts kl. 18.00.

foto: CyclingLive
Mørkøv / Rasmussen danske mestre i parløb, foto: CyclingLive