Veteranernes konge er gået bort

Tirsdag morgen den 19. oktober 2021 tikkede den kedelige nyhed ind. En af Aarhus Cyklebanes største personligheder i nyere tid er desværre ikke blandt os længere.

Peter Tranberg startede allerede karrieren på Aarhus Cyklebane som 17-årig i 1955. Ingen kunne være i tvivl om at her var tale om et ekstraordinært talent. Blandt andet i disciplinen parløb viste Peter Tranberg, med makker John Lundgren, prøver på sin kunnen. Men som bekendt rækker talent ikke alene. Derfor bliver indkaldelsen til militæret, uden mulighed for at passe den daglige træning, endestationen for Peter Tranberg. For en stund.

I 1980érne vender Peter Tranberg dog tilbage til Aarhus cyklebane og det viser sig hurtigt at der stadig gemmer sig et talent i Aarhusianeren. Alderen har nu rundet 50 år, og Peter Tranberg bliver hurtigt en del af det træningsnetværk for veteraner, som blomstrede på Aarhus cyklebane i i 1980- og 90érne, sammen med blandt andre Jens-Jørn Jensen, Erik Holm, Erling Laursen og Peter Broe. Peter Tranberg, som er kendt for at være meget seriøs omkring sin sport, nøjes dog ikke med den ugentlige torsdags-træning med træningskammeraterne. I mange år kunne man ofte møde Peter Tranberg træne sine spurter om morgenen på Aarhus cyklebane, mens fru Henny sad klar med stopuret og førte protokol over omgangstiderne. Den flid som Peter Tranberg lagde i træningen skulle da også vise sig at bære frugt, og han kunne således trække sin første regnbue-trøje over hovedet i 1999 som veteran-verdensmester i favoritdisciplinen sprint. Årene herefter er Peter Tranberg nærmest urørlig i sin aldersgruppe, hvor det bliver til adskillige VM og EM medaljer.

Peter Tranberg fortjener dog ikke alene hyldest for sine sportslige bedrifter. Også uden for banen gjorde Peter Tranberg ofte stort indtryk på menneskene omkring ham. Peter Tranberg var først og fremmest en god kammerat. Med sine fantastiske fortæller-evner bærer Peter Tranberg en stor del af æren for, at så mange af de gode gamle røverhistorier fra Aarhusbanens unge år, stadig er i omløb endnu. Peter Tranberg var en vaskeægte gentleman, og besad en ægthed og en respekt for folk omkring ham som medførte at han også nød utrolig stor respekt til gengæld. Med sine karakteristiske firkantede briller og det altid velfriserede hår kunne tankerne let ledes hen imod Poul Reichardt, som spillede hovedrollen i filmen “6-dagesløbet” fra 1958. Med sine store resultater og sin store personlighed har Peter Tranberg sat et evigt aftryk på Aarhus Cyklebanes historie. Æret være hans minde.

Du kan se kortfilmen “En Sprinter” om Peter Tranberg og hans Palmarés via dette link:
Aarhus Cyklebanes Hall of Fame – Peter Tranberg